2023 blogin hitit & hutit

Taas on se aika vuodesta. Nimittäin aika julkistaa viime vuoden luetuimmat postaukset.
Nämä ovat vähän sellaisia koosteita, jotka kiinnostavat eniten meitä bloggaajia, mutta ehkäpä löydät tältä listalta jotakin kiinnostavaa ja ennen näkemätöntä luettavaa.

2023 hitit & hutit blogissa

Jälleen on todettava, että loppuvuoden jutuille tämä listaus on hieman epäreilu. Niitä kun ei olla vielä löydetty.
Suurin osa Please be seated for takeoffin liikenteestä tulee hakukoneiden kautta ja ensimmäiset kuukaudet julkaisun jälkeen ovat usein hiljaisia.
2023 blogin luetuimmat artikkelit olivat jopa vuosia vanhoja.

Mitä luitte – 2023 blogin hitit & hutit

Koska tämä blogi on kaksikielinen, listaan erikseen suomen- ja englanninkielisten suosituimmat artikkelit.
Ihan siitä syystä, että suomenkielisiä juttuja luetaan luonnollisesti vähemmän kuin englanniksi kirjoitettuja. Pieni kielialue ei pärjää kisassa valtakieltä vastaan, mutta toisaalta en myöskään juurikaan jaa englanninkielisiä juttuja somessa, kun taas suomenkielisiin tulee paljon liikennettä erityisesti Facebookin kautta.

Perinteitä kunnioittaen listaan taas 12 luetuinta artikkelia molemmilla kielillä.

2023 suosituimmat jutut englanniksi

  1. How to dress and dine in Italy
  2. Michelin stars of Belgrade
  3. How to stay over 90 days in Serbia (legally)
  4. 5 affordable riads in Marrakech
  5. A quick guide to Belgrade
  6. How to homestay in Bali
  7. How to survive in Italy as an American
  8. Marrakech medina – snake enchanters & bustling bazaars
  9. Where to eat in Ubud – Ultimate restaurant guide
  10. 3 tips where to stay in Rome and what to eat
  11. Roman graveyard found in the center of Belgrade
  12. How to get the 2nd temporary residence in Serbia

Kirjoitin yllä olevan saatteen ennen kuin katsoin itsekään suosituimpien postausten listaa. Vaikka jo ehdin todeta, että luetuimmat artikkelit olivat vanhoja, oli tulos silti yllätys itsellenikin.
Yllä olevista 12 jutusta ainoastaan sijalle 11 noussut juttu Belgradista löytyneestä roomalaisajan hautausmaasta on kirjoitettu vuonna 2023.
Jutun voi muuten lukea myös suomeksi.

Kärkisijaa pitävä Italia-artikkeli on peräti neljä vuotta vanha. Sitä on luettu jokaisena vuonna edellistä enemmän ja joulukuulla se nousi myös blogin kaikkien aikojen luetuimmaksi artikkeliksi.
Olen iloinen, että se vihdoin ohitti Belgradin PCR-testeistä kertovan jutun, jota ei sattuneesta syystä luettu enää kovinkaan paljon juuri päättyneenä vuonna.

Top 12-listalla on taas paljon erilaisia “how to“-artikkeleita, eikä se ole yllätys.
Erityisesti englanninkielinen yleisö kun etsii hakukoneilta kokonaisilla lauseilla juurikin erilaisia “miten” tai “missä” -juttuja.

Kohteissakin on selvät sävelet: Italia, Serbia, Marokko ja Bali.
Muut eivät niinkään yllätä, mutta Marokon suuri suosio on minulle arvoitus. Englanninkieliset juttumme painottuvat kuitenkin jakamaan tietoa Euroopasta.

2023 luetuimmat jutut suomeksi

  1. Italian aperitivo-kulttuuri
  2. Paluumuuttajan mietteitä suomalaisesta juomakulttuurista
  3. Hellou halloumi ja muu kyproslainen ruoka
  4. Miten Ostia Anticaan ei kannata mennä
  5. Tryffelikaupunki Alba on kulinaristin unelmakohde
  6. Lento kerrallaan kohti Suomea
  7. Miten tienata nomadina?
  8. Viinitilan herratar Riikka Sukula janoaa oppia
  9. Mostarin silta kantaa historiaa ja nuorta rohkeutta
  10. Mahdottoman nimisiä ruokia ja muistoja Bratislavasta
  11. Jaettu kaupunki Nikosia – ruokaa ja rajamuodollisuuksia
  12. Maailman yksinäisin suurkaupunki ja hostelli helvetistä

Nytpä tulikin yllätys. Nimittäin näistä suomenkielisistäkin näemmä peräti 8/12 luetuimmasta on julkaistu jo ennen vuotta 2023.
Toisaalta, vaikka blogin kävijämäärät kasvoivat viime vuonnakin (+15,42 %), niin siinä missä hakukoneilta tuli reilusti enemmän lukijoita kuin aiemmin, putosivat Facebookin kävijämäärät huomattavasti. Niinpä se sitten näkyy myös tuloksissa.

Viime vuonna kirjoitettuja olivat sijojen 2, 3, 6. ja 12. jutut.

Paluumuuttajan mielipiteet kiinnostavat

Paluumuuttajan mielipiteet kiinnostavat, varsinkin kun aiheena on Suomi. Ulkosuomalaisen pitää olla aika varovainen kritiikissään.

Kakkossijalla oleva juttu suomalaisesta juomakulttuurista herätti niin paljon keskustelua somessa, etten lopulta jakanut sitä kuin pariin Facebook-ryhmään.
Osittain siksi, etten olisi enää ehtinyt vastata kaikkiin kommentteihin, ja toisaalta siksi, että palaute oli aika railakastakin.
Harmillisesti epäonnistuin tekstissäni siinä, että harvempi ymmärsi minun käsittelevän sitä miten itse sopeudun takaisin Suomeen, enkä “haukkuvan” Suomea.

Joidenkin mielestä jutussa esittämäni näkemykset olivat jopa niin omituisia ja keksittyjä, että minun olisi syytä hakea jopa psykologin apua.
Vastapainoksi sain hirmuisen määrän kiittäviä kommentteja ja yksityisviestejä.

Palaute on aina erittäin tervetullutta ja on mukavaa kun tekstit herättävät keskustelua, mutta joku raja nyt sentään.
Jos et ole vielä juttua lukenut, käy kurkkaamassa ja kommentoi halutessasi suoraan sen alle millaisia ajatuksia heräsi.

Kuten listalta näkyy, paluumuuttomme kiinnosti muutenkin, kuin myös edelleen vinkit nomadielämään. Kohteista kestosuosikkimme Italia piti jälleen pintansa myös suomenkielisten artikkelien kärjessä.

Toinen meille tärkeä kohde, Japani, ei yltänyt listalle lainkaan. Toisaalta en olen sieltä viime aikoina isommin kirjoitellutkaan.
Joulukuussa tein listauksen Tokion edullisista majapaikoista englanniksi, mutta loppuvuoden julkaisuna se ei ole saavuttanut vielä isompaa näkyvyyttä.

Siinä missä englanninkielisisten juttujen top 12 joukkoon mahtui peräti viisi Serbia-aiheista juttua, suomalaisyleisöä kotikaupunkimme Belgrad tai asuinmaamme Serbia ei juurikaan kiinnostanut.
Koko Balkaniltakin listalle pääsi vain yksi Mostar-juttumme.
Miksi juuri se noin sadasta Balkania käsittelevästä artikkelistamme? – Te lukijat osaatte kertoa sen paremmin.

Erityinen ilonaiheeni on se, että ruokamatkailujuttumme löydettiin hyvin. Jos nyt unohdetaan se Suomen juomakulttuurijuttu, niin kärkilistalle ylsi peräti viisi kulinaristimatkaajille kirjoitettua juttua.

2023 kirjoitettujen hitit

Koska kärjessä on näin paljon vanhoja juttuja, teen tähän vielä listan viime vuonna kirjoitettujen suomenkielisten suosituimmista.

  1. Paluumuuttajan mietteitä suomalaisesta juomakulttuurista
  2. Hellou Halloumi ja muu kyproslainen ruoka
  3. Lento kerrallaan kohti Suomea
  4. Maailman yksinäisin suurkaupunki ja hostelli helvetistä
  5. Apua lentojen viivästyskorvauksiin
  6. Särkyikö Belgradin turvallisuus?
  7. Käärmeitä paratiisissa ja ihmeellisen kokoisia oluita
  8. Art Deco -kaupunki Napier ja yö psykotalossa
  9. Mitä Venetsiassa kannattaa katsella
  10. Tongariro Alpine Crossing – Tuulinen taival Tuomiovuorelle
  11. Kuinka paljon Belgradin hinnat ovat nousseet
  12. Maailman aikaisin auringonnousu

Tälle listalle nousikin sitten jo useampikin Australia- ja Uusi-Seelanti -aiheinen artikkeli, vaikka reissustamme on jo aikaa.
Toisaalta noiden matkojen aikaan kirjoitinkin enemmän Minimaattori-blogiini yleisesti nomadielämästä ja monista kohteista olemme kirjoittaneet vasta myöhemmin tänne.
Mahtuipa tälle listalle pari Belgrad-artikkeliakin.

Entäpä vuoden huti?

Olen ottanut tavakseni julkaista myös sen vuoden vähiten luetun jutun.
Mikäpä se mahtoikaan olla vuonna 2023?
Melkein arvaan.

Aloitin marraskuun lopulla uuden juttusarjan, jossa julkaisen vuoden jokaiselta päivältä henkilökohtaisen tilini Facebook-muistot aikojen alusta asti.
En ole juurikaan jakanut näitä koosteita someen, eikä juttuja ole myöskään hakukoneoptimoitu, koska julkaisen ne sellaisenaan editoimatta.
Lisäksi jutut on julkaistu vasta loppuvuonna, joten tästä sarjasta löytyy paljon postauksia, jotka eivät ole edes ehtineet saada vielä näkyvyyttä.
Katsotaanpa osuiko veikkaukseni oikeaan.

Kylläpä vain, juttu nimeltä 30.12. matkalla kohti uutta vuotta on vuoden vähiten luettu. Ehkä sitä ei voi kuitenkaan flopiksi sanoa – julkaisupäivän voit päätellä otsikosta.

P.s. Löytyykö listalta sinun suosikkiasi? Kerro kommenteissa mikä juttu on jäänyt mieleen!

8 ajatusta aiheesta “2023 blogin hitit & hutit”

  1. Vuonna 2023 kirjoitetuista Venetsia oli mielenkiintoinen aihe, koska sinne olen pohtinut matkaa. Vieläkin on pohdinnan tasolla, mutta josko joku päivä. Paljon hienoja aiheita blogissanne ja Uuden-Seelannin jututkin koluttu. Siinä pääsi samalla omaa reissua muistelemaan..

    1. Please Be Seated for Takeoff

      Kiitos Tiina, kiva kuulla ja voi kyllä, todellakin suosittelen Venetsian reissua! Se on aivan ihana, ja etenkin sesongin ulkopuolella. Vaikka kyllä siellä kesälläkin pärjää, turistit tosiaan vellovat samoja väyliä pitkin ja suurin osa käy vain päivällä. Iltaisin ja aamuvarhain Venetsia on käytännössä autio. Niin tosiaan kun sinäkin/tekin olette olleet Uudessa-Seelannissa! Katselen itsekin välillä omia kuviani sieltä, se luonto siellä vaan on <3

    1. Please Be Seated for Takeoff

      Juu, välillä tulee melkoisia yllätyksiä. Nyt niitä oli aika vähän, mutta riemuitsen kyllä siitä, että kokonaistilaston kärki vaihtui. Ehdittiin jo naureskella, että mun pitää pian ehdottaa Serbian terveysviranomaisille yhteistyötä, kun teen niin paljon ilmaista viestintää heille 😀 Viime vuonna viranomaissivuja avattiin jo englanniksikin, mutta aiemmin meidän blogi oli suunnilleen ainoa, mistä tietoa sai englanniksi. Sainkin lähes päivittäin viestejä liittyen oleskelulupiin ja niihin himskatin PCR-testeihin.

  2. Paluumuuttaja-juttua voisin sanoa myös omaksi suosikiksi, kait myös sen takia, että itsekin olen ulkosuomalainen. En tosin harkitse paluumuutosta vielä tässä vaiheessa, mutta ei sitä koskaan tiedä… Juttu osui ja upposi, niin luulisin, että sen takia palautetta tuli näinkin paljon ja laidasta laitaan.

    30.12 julkaistu juttu voi nousta vielä listoille, en minäkään sitä vielä lukenut tässä vaiheessa. Oli sen verran muuta tekemistä, että olen jossain 17.12 siinä sarjassa.

    Mulle kävi niin outo juttu, että vuoden 2023 viimeisenä päivänä julkaistu postaus (https://viaperasperaadastra.com/2023/12/31/uusi-vuosi-2024/) pääsi tuoreeltaan suoraan Google-haun hitiksi. En edes ymmärrä, millä hakusanoilla sitä on haettu, koska ei ollut yhtä ja sama termiä noussut esille toistamiseen. Kaikkia sitä tapahtuu näköjään.

    1. Please Be Seated for Takeoff

      Ihan totta, ja onhan se hyvä, että jutut herättävät keskustelua.

      Tuo uusi sarja on kiinnostanut yllättävän hyvin, vaikka onkin vain sellaisia hassuja irtopätkiä. Mutta ehkäpä se kiinnostaakin sillä kun on editoimatonta ja ihan muuhun käyttöön kirjoitettua tekstiä, behind the scenes -tyyliin. Hyvinhän sinäkin oot sitten jo lukenut niitä, mä en ole ehtinyt lukea juuri mitään, kun kaikki aika on mennyt kirjoittaessa.

      Tuo on kyllä aika hassua, että pääsee heti kärkeen. Veikkaisin, että jotkut ovat ainakin etsineet ihan uuden vuoden aukioloaikoja yms. Kun otsikossa on tuo “uusi vuosi 2024”, niin se on varmasti tosi haettu termi ja kun se osuu yhtä aikaa hakukoneen testinostoon, tulee heti liikennettä ja sittenhän google alkaa näyttää sitä ihan villinä.
      Mä en muuten ole lukenut sitäkään vielä, täytyy käydä katsomassa. Samoin huomasin, että olit tehnyt myös tämän suosituimmat -listauksen, mutta lukematta on sekin.

  3. Tuo Lento kerrallaan kohti Suomea oli sen verran monimutkainen matka, että sitä tavasin kerran jos toisenkin ymmärtääkseni miten homma eteni – mutta eikös se ole hyvä, jos lukija viipyy jutun parissa 🙂

    1. Please Be Seated for Takeoff

      Haha, se ehkä oli hieman kimurantti, mutta toden totta, sehän on hyvä, jos lukijat pysyvät pitkään. Pitäisiköhän alkaa kirjoittaa lisää monimutkaisia juttuja? Ehken kuitenkaan 😀

Leave a reply

Scroll to Top