kyproslainen ruoka

Hellou halloumi ja kyproslainen ruoka

Mitäkö teimme Kyproksen matkallamme? Tietenkin syötiin!
Kyproslainen ruoka on luonnollisesti osa terveellistä Välimeren ruokavaliota, mutta se saa paljon vaikutteita myös arabialaisesta keittiöstä.
Tässä 8+2 vinkkiä mitä Kyproksella kannattaa maistella.

Alkuun pientä pureskeltavaa

Halloumi (Χαλούμι)

Kukapa ei tuntisi vuohen- ja lampaanmaidosta valmistettua valkoista juustoa, halloumia.
Mutta siinä missä usein miellämme tuon kumimaisen juuston kreikkalaiseksi tuotteeksi, on sen alkuperä oletettavasti Kyproksella.
Vinkuvaa juustoa on valmistettu saarivaltiossa tiettävästi keskiajalta asti.

Halloumin sulamisaste on korkea, joten sitä on helppo paistaa tai grillata ja näin sitä onkin käytetty jo muinoin lihankorvikkeena.
Kyproksen matkaaja ei voi välttyä törmäämästä halloumiin leivän välissä, salaatin seassa tai muuten vain ruuan lisukkeena, mutta nykyään sen runsas käyttö ei johdu ainakaan lihapulasta.
Kyproslainen ruoka voi olla melkein mitä tahansa, mutta ainakin siinä on halloumia.

Kyproslainen ruoka
Koupepia (Κουπεπια)

Viininlehtikääryleetkään eivät selityksiä kaipaa. Kyproslainen ruoka tämä ei tokikaan ole, mutta täällä viininlehtikääryleille on ihan oma reseptinsä: Ne täytetään possun jauhelihalla, riisillä, tomaatilla ja lehtipersiljalla.

Ainahan viininlehtikääryleet hyviä ovat, mutta mielestäni parhaimmat löytyvät edelleen Jerevanista, vieläpä yhdestä tietystä ravintolasta. Olisin valmis palaamaan Jerevaniin pelkästään syödäkseni tuossa kyseisessä ravintolassa.

Kyproslainen ruoka on myös pastaa

Kritharaki (Κριθαράκι)

Kritharaki on pastaruoka, johon tulee possun jauhelihaa, sipulia ja tomaattia. Keitetty pasta ja ruskistetut muut ainesosat kaadetaan vuokaan, päälle asetellaan paljon halloumia ja sen jälkeen ruskistetaan uunissa.
Pastana tässä käytetään ulkonäöltään riisinjyviä muistuttavaa orzoa. Kritharaki onkin itse asiassa orzon synonyymi.

Tätä emme tulleet Kyproksella maistelleeksi, mutta söin hyvällä ruokahalulla sitruunalla maustettua kanaa ja orzoa nikosialaisessa kansankuppilassa.

kansankuppila Kyproksella

Mausteiset makkarat & muut sen tapaiset pötkylät

Keftedes (Κεφτέδες)

Balkanilaisista jauhelihapötkylöistä olen kirjoittanut monesti, eikä liene yllätys, että Balkanin ja Turkin sylissä kelluvalla saarellakin syödään vastaavia.
Kyproslaiset pötkylät eli keftedes valmistetaan perinteisesti jauhetusta possunlihasta, johon sekoitetaan perunaraastetta, sipulia, lehtipersiljaa ja kananmunaa, sekä mausteeksi ripaus kanelia.

Sheftalia (Σεφταλιά)

Sheftalia on perinteinen, ranskalaisen crépinetten tyyliin jauhetusta lihasta valmistettu makkara, jonka pitää kuoren sijaan kasassa vatsakalvo. Kuulostaa houkuttelevalta, eikö?
Nikosiassa pitaleivän sisään tungettua sheftaliaa maistellut Ismo todistaa perinneherkun oikeasti maittavaksi.

Tarjoilutyyli on siis vastaava kuin balkanilaisilla cevapeilla, joskin cevapit ovat niitä keftadesia muistuttavia jauhelihapötkylöitä ilman suolia ja vatsakalvoja.

Kyproslainen ruoka
Loukaniko (Λουκάνικο)

Tämä alunperin kreikkalainen makkara kuuluu kyproslaisen keittiön vakiantimiin. Jos tykkäät välimerellisistä yrteistä, Loukaniko on sinun juttusi.

Possunlihasta valmistettu makkara maustetaan korianterin siemenillä ja katajanmarjoilla tai appelsiinin kuorella ja fenkolinsiemenillä tai melkein millä tahansa kuivatuilla yrteillä ja siemenillä.
Koko setti marinoidaan punaviinissä.

Hitaasti haudutetut liharuuat

Kleftiko (Κλέφτικο)

Hitaasti haudutettu rosvopaisti on ehdoton suosikkini. Koko itäisen Välimeren ja Lähi-idän alueella tunnettu ruoka valmistetaan vuohesta tai lampaasta ja kypsennetään kiviarinauunissa perunoiden kera. Alunperin rosvopaisti valmistettiin hiekkaan hautaamalla ja kypsennettiin tulisilla hiilillä.

Avotulen välttämiselle oli syynsä: Pohjois-Kreikan vuoristossa eläneet sissit piilottelivat paitsi ottomaanivaltaajiltaan, myös varastamaansa lihaa. Kleftiko tarkoittaa kreikaksi varastettua.

Söimme Agia Napassa erinomaista kleftikoa, mutta maailman paras odottaa kenties Jordaniassa. Saimme nimittäin aikoinaan jordanialaiselta antiikkikauppiaalta kutsun syömään aitoa rosvopaistia Wadi Rumin autiomaahan. Tuon kutsun lunastamisesta haaveilen edelleen.

Stifado (Στιφάδο)

Toinen hitaasti haudutettava ruoka, jossa liha mureutetaan valtavalla määrällä sipulia. Siinä missä kleftikossa käytetään yleensä lampaanlihaa, valmistetaan stifado yleensä naudan- tai jäniksenlihasta.

Souvlaki
Souvlaki eli lihavartaat ovat myös tyypillinen kyproslainen ruoka.

Nestemäiset ruuat

Huom. se oli nestemäiset ruuat, Kyproksen viineistä on ihan oma juttunsa.

Oliiviöljy eli eleolado (ελαιόλαδο)

Vaikka oliiviöljy ei varsinaisesti ruokalaji olekaan, niin ei sitä voi kyproslaisesta ruuasta puhuessa sivuuttaakaan.
Kyproslaiset ovat ylpeitä neitsytoliiviöljystään ja lähes joka perhe puristaa omansa. Oliiviöljyä lorotellaan välimerelliseen tyyliin reippaalla otteella.

Johanneksenleipäpuusiirappi eli haroupomelo (χαρουπομελο)

Kyproksella laajasti viljeltyä johanneksenleipäpuujauhetta käytetään kaakaon korvikkeena. Siitä tehty siirappi on kuulemma erittäin terveellistä. Siltä se maistuukin.

Siirappia kutsutaan Kyproksen mustaksi kullaksi – sen vienti tuo Kyprokselle vaurautta, että kaipa siitä jotkut tykkäävät. Ehkä entiset siirtomaaisännät, jotka syövät vapaaehtoisesti Marmiteakin.

Kyproslainen ruoka
Moussakaa omodosilaisessa tavernassa

Kyproslaisia ruokia on valtavasti ja tämä postaus on vain pieni pintaraapaisu niihin.
Meze-tyyppinen lounas tai illallinen on kätevä valinta viikon tai parin verran Kyproksella aikaa viettävälle matkaajalle, koska näin pääsee maistelemaan kerralla useampia lajeja.
Me söimme perinteisen meze-lounaan viinitilakierroksemme yhteydessä Omodosin vuoristokylässä.

Kyproksella ruokalistat ovat tietysti kreikaksi, joten lisäsin tunnistamisen vuoksi ruokien nimien perään kreikkalaisen kirjoitusasun.
Turistialueilla menut ovat toki usein muillakin kielillä, mutta joku ”lihaa ja perunoita” ei aina ihan avaa mistä on kyse.
Jos kieli ei taivu ymmärtämään mitä on tarjolla tämän listan ulkopuolelta, suosittelen tutustumaan Kreikan saaren Katin kokoamaan kattavaan ruokasanastoon.

Pinnaa tästä talteen

4 ajatusta aiheesta “Hellou halloumi ja kyproslainen ruoka”

  1. Mare Kinanen

    No nyt on sitten vaikka mitä mielitekoja 😀 Niin herkulliselta kuulostivat kaikki. On maailma rikas ruokakultturien(kin) osalta.

    1. Please Be Seated for Takeoff

      Hihi, kyllä Kyproksellakin aikaa saa vierähtämään jos haluaa ehtiä kaikkea maistella. Me tehdäänkin yleensä niin, että mietitään ennalta mitkä ruuat on ehdottomasti ehdittävä kokeilla paikallisista erikoisuuksista. Ruokakulttuureita todella riittää ja itselle ruoka on juuri ihan paras tapa tutustua eri paikkojen kulttuuriin ja historiaan.

  2. Nam, nämä vaikuttivat kaikki todella herkullisilta. No, johanneksenleipäpuusiirappi ehkä varauksellisesti, mutta toki sitäkin tulisi varmasti maistettua. Mutta yleisesti sanottuna tämänkaltainen ruoka on ilman muuta omaan mieleeni!

    1. Please Be Seated for Takeoff

      Hihii, ei tarttunut meidänkään tuliaisiin johanneksenleipäpuusiirappia, mutta joitakin maustettuja oliiviöljyjä tuotiin. Etenkin nuo pitkään haudutetut lammasruuat ovat huikean hyviä ja toki myös alueen terveellisemmät välimerelliset vaihtoehdot.

Leave a reply

Scroll to Top