Apua lentojen viivästyskorvauksiin

Apua lentojen viivästyskorvauksiin

*Sisältää Lentoavun affiliatelinkkejä

Mistä saa apua lentojen viivästyskorvauksiin?
Periaatteessa ensimmäinen taho mistä korvauksia haetaan, on itse lentoyhtiö. Nämä vain ovat käytännössä usein varsin haluttomia maksamaan lainmukaisiakaan korvauksia, riippumatta siitä onko kyseessä halpalentoyhtiö vai hyvämaineinen kansallinen lentoyhtiö.
Kerron tässä vinkit miten toimia, jos lentoyhtiö nihkeilee korvauksien kanssa.
Esimerkkinä yksi oma kokemuksemme.

Pitkällä viipeellä Suomeen

Kuusi vuotta sitten olimme edellisen kerran palaamassa Suomeen, silloin Espanjasta.
Muutamien mutkien vuoksi päädyimmekin vain tyhjentämään Helsingin asuntomme ja jatkoimme matkaamme Belgradiin.

Matkaan tuli muitakin mutkia, kun Norwegianin lentomme Malagasta Tukholmaan viivästyi kymmenellä tunnilla.
Puoli vuorokautta sinne tai tänne, ei tuo puolen vuoden yhtäjaksoisen reissaamisen jälkeen sinänsä mitään haitannut, mutta meillä oli varattuna laivalippu Tukholmasta Helsinkiin.
Olin ostanut lennot ja laivaliput niin, että matkojen välissä oli seitsemän tuntia odotteluaikaa. Olin päätellyt tuon olevan sopiva aika, jos vaikka lento myöhästyisi muutaman tunnin.

Ismo pirautti Tallink Siljalle. Ystävällinen asiakaspalvelija vaihtoi lippumme seuraavalle päivälle ilman minkään valtakunnan lisämaksua, vaikka laivayhtiöllä ei ollut osaa eikä arpaa myöhästymisemme kanssa.
Pahoittelivatkin vielä erikseen, ettei kyseisen laivan buffet-illallisella olisi enää tilaa, joten maksamamme illallinen hyvitettäisiin toisessa ravintolassa.

apua lentojen viivastyskorvauksiin

Majoituksen järjestäminen

Seuraava selvitettävä asia oli yöpyminen Tukholmassa. Paras vaihtoehto olisi ollut jäädä Malagaan, yöpyä siellä Tukholmaa edullisemmin ja lentää vasta seuraavana päivänä. Norwegianilla oltiin kuitenkin sitä mieltä, että tänään lennetään. Selvä.

Tiedustelin lähtöselvityksessä seuraavan yön majoituksesta. Kyselin varaisinko sen itse vai hoitaisiko lentoyhtiö varauksen. Lähtöselvitysvirkailija ohjasi meidät erilliselle tiskille, jossa toistin kysymykseni. Asiakaspalvelija vakuutteli Norwegianin järjestävän majoituksen laskeutuessamme Tukholmaan.

Huomautin, että olisimme perillä hyvin myöhään, joten olisikohan sittenkin parempi, jos varaisin hotellin jo nyt ja hakisin hyvitystä jälkeen päin. Mies toisti hymyillen, että kyllä kollegat Tukholmassa hoitavat asian.
Tähän oli siis luottaminen ja lensimme matkaan punavalkoisin siivin.

apua lentojen viivastyskorvauksiin

Kello läheni jo puoltayötä kun laskeuduimme Arlandaan. Jonotimme muiden matkustajien kanssa Norwegianin palvelutiskille. Tunnin kuluttua koitti meidän vuoromme.
Vastaus oli tyly.
Emme saisi huonetta lentokenttähotellista, emmekä mistään muustakaan majapaikasta. Koska emme olleet jatkamassa Norwegianin lennolla, vaan laivalla, tuli meidän hoitaa majoittumisemme itse.
Kerroin nimenomaisesti kysyneeni asiasta lähtökentällä, jossa meitä oli erikseen kehotettu jättämään varaus tekemättä.
Ei apua. Ei edes varauksen tekemiseen.

Kirjauduimme kentän wifiin ja selasimme Booking.comia.
Olin katsellut jo päivällä ihan varmuuden vuoksi Tukholman hotellitarjontaa ja jopa löytänyt muutaman kohtuuhintaisen majoituspaikan.
Luonnollisestikaan niissä ei ollut enää tilaa. Monien hotellien sisäänkirjautumisaikakin oli mennyt umpeen jo aikaa sitten.

Pelastukseksemme löytyi yksi meille aivan liian kallis hotelli Tukholman keskustasta, rautatieaseman kupeesta. Ei auttanut kuin varata sija tuosta majatalosta, varmistaa öinen sisäänpääsy ja ottaa juna kentältä keskustaan.

Lentomatkailijan oikeudet myöhästymistapauksissa

EU-asetuksen mukaan lentomatkailija on lennon viivästyessä oikeutettu niin kutsuttuun huolenpitoon, mikä tarkoittaa esimerkiksi aterioita, majoitusta ja kahta maksutonta puhelua.
Mistä lie komissio vetäissyt päätöksen juuri kahdesta puhelusta – arvelisin, että yksi soitto perheelle, toinen kentältä noutavalle. Ismo veikkasi, että toinen saattaisi olla varattu lakimiehelle.
Oikeus huolenpitoon riippuu lentomatkan pituudesta, sekä viivästyksen kestosta.

Pitkästä viivästyksestä voi vaatia ns. vakiokorvausta eli suomeksi puhdasta rahaa.
Vakiokorvaus korvaa menetettyä aikaa – ei kuluja – ja sitä on mahdollista hakea, jos lento viivästyy määränpäästä vähintään kolme tuntia aikataulun mukaisesta saapumisajasta.

Korvaussumma määräytyy lennon pituuden ja uudelleenreitityksestä aiheutuneen viivästyksen mukaan.
Lentoyhtiö voi palauttaa lipun hinnan rahana tai matkustajan suostumuksella vouchereina eli matkakuponkeina tai muina palveluina.

apua lentojen viivastyskorvauksiin
Lentojen viivästyskorvaukset
Lähde: Kilpailu- ja kuluttajavirasto
EU:n lentomatkustajien oikeuksia sovelletaan kun
  • Kyseessä on EU:n sisäinen lento, jonka operoi jokin EU:iin sijoittautunut lentoyhtiö tai EU:n ulkopuolinen lentoyhtiö
  • Lento saapuu EU:iin EU:n ulkopuolelta, ja lennon operoi jokin EU:iin sijoittautunut lentoyhtiö
  • Lento lähtee EU:sta ja sen määränpää on EU:n ulkopuolella, ja lennon operoi jokin EU:hun sijoittautunut lentoyhtiö tai EU:n ulkopuolinen lentoyhtiö
  • Lähtö- tai saapumiskentän ollessa EU-alueella säännöt pätevät myös Norjasta, Sveitsistä ja Islannista lähteviin ja näihin maihin saapuviin lentoihin.

Oikeutta korvaukseen ei ole, jos viivästys johtuu poikkeuksellisista olosuhteista eikä sitä olisi voitu välttää, vaikka kaikki kohtuudella edellytettävät toimenpiteet olisi toteutettu.

Taistelu viivästyskorvauksista jatkuu

Suomeen saavuttuamme tein korvausvaatimuksen suoraan lentoyhtiölle.
Lentoliput, kellonajat, junaliput, hotellikuitti ja muut tarvittavat tiedot ja dokumentit liitettynä.

Norwegian hylkäsi hakemuksen. Tein valituksen vetoamalla EU:n kuluttajasuojaan.
Lentoyhtiö vastasi, ettei EU-lainsäädäntö velvoita heitä, koska yhtiön kotipaikka on Euroopan unionin ulkopuolella. Ei pidä paikkaansa.
Laki velvoittaa kun yhtiö lentää EU:n sisäistä liikennettä.
Matkustajalla on oikeus hakea korvauksia paitsi EU-asetuksen, myös joko lähtö- tai saapumismaan kuluttajasuojalain mukaisesti. Valitusaika vaihtelee maittain kolmesta viiteen vuoteen.

Seuraavaksi Norwegian vetosi pykälään, jonka mukaan oikeutta korvaukseen ei olut, koska viivästys johtui poikkeuksellisista olosuhteista.
– Tämä on juuri se pykälä, johon lentoyhtiöt vetoavat aina, kun haluavat välttyä maksamasta viivästyskorvauksia.
Meidän tapauksessa lennon viivästyminen oli tiedossa jo ennen kuin kone lähti edelliseltä kentältä, tunteja ennen kuin olisimme edes lähteneet itse Malagan kentälle.

Kyse ei ollut kelvottomasta lentosäästä tai muusta yllätyksellisestä ja poikkeuksellisesta, vaan teknisestä viasta. Aikaa varakaluston hankkimiseenkin olisi ollut riittämiin.
Tekninen vika ei ole ”poikkeuksellinen olosuhde”, vaan osa turvallisuusrutiinia ja tavallisia huoltotoimenpiteitä.

Teknistä vikaa voidaan pitää poikkeuksellisena olosuhteena ainoastaan silloin, jos se johtuu esimerkiksi terroriteosta tai kyseessä on viranomaisen antama lentokielto mahdollisen piilevän valmistusvian vuoksi.
Jälkimmäisestä esimerkkinä käy taannoinen Boeing 737 MAX -konetyypin nopeasti langetettu lentokielto kahden lyhyen ajan sisään sattuneen vakavan onnettomuuden vuoksi.

Soitin Suomen kuluttaja-asiamiehelle ja sain ohjeen olla yhteydessä Ruotsin kuluttajaviranomaiseen.
Olin käyttänyt asian hoitamiseen tuntikausia ja meillä oli tarpeeksi järjesteltävää uuden elämämme kanssa. Kaikki käytetyt tunnit olivat pois työajasta ja oman työn markkinoinnista.
Lopulta en kokenut järkeväksi tuhlata enempää aikaani.

Tämän varaan lentoyhtiötkin laskevat.
Harva ehtii ja jaksaa taistella loputtomiin, saati että lähtisi riitauttamaan asiaa satalappusten vuoksi. Lentoyhtiö voittaa, vaikka kuluttajalla olisi lain mukaan oikeus korvauksiin. Siksi taistelu kannattaisi käydä loppuun asti, mutta omin avuin se on usein hyödytöntä suihkumoottoreita vastaan tappelemista.

Tilastoja lentojen viivästyksistä

  • Euroopan unionissa operoi päivittäin 30 000-40 000 lentoa
  • Vuonna 2021 EU:n sisällä lensi 373 miljoonaa ihmistä
  • Vuonna 2022 Euroopan sisäisistä lennoista myöhästyi lähes puolet ja päivittäin peruttiin lähes 2000 lentoa. Kokonaan lentämättä jäi 6,9 % kaikista lennoista.

Euroopan sisällä noin 30 prosenttia viivästyneistä lennoista lähti Saksasta. – Siinä on yksi syy miksi lennän Belgradista Helsinkiin mieluummin Istanbulin kuin Frankfurtin kautta.

Luonnollisesti kaikki myöhästymiset eivät ole merkittävän suuria, mutta parin sadan miljoonan myöhästyneen matkustajan joukossa on melkoinen määrä reissaajia, jotka olisivat oikeutettuja korvauksiin.

Tiukkojen marginaalien lentoyhtiöt pitävät mieluusti kiinni rahoistaan ja keksivät mielellään syitä poikkeuspykälien hyödyntämiseen välttyäkseen korvauksien maksamiselta.
Apua lentojen viivästyskorvausten hakemiseen on kuitenkin saatavilla.
Myöhästymiskorvauksien ympärille on kehittynyt ihan oma bisneksensä ja hyvä niin.

apua lentojen viivastyskorvauksiin

Mistä saa apua lentojen viivästyskorvauksiin?

Norwegianilla emme ole lentäneet edellä mainitun episodin jälkeen.
Olisin voinut hyväksyä viivästyskorvaukset vaikka vouchereina, mutta lisää rahaa ei huvittanut enää yhtiölle antaa.
Samalla tein päätöksen olla tuhlaamatta enempää aikaani korvaushakemuksien rustailuun ja asiasta vääntämiseen.
Jos mikä tahansa lentoyhtiö ei jatkossa hyväksy ensimmäistä hakemustani, käännyn välittömästi Lentoavun puoleen.

Aikoinaan kuvittelin säästäväni sillä, etten maksa provisiota viivästyskorvauksista välikäsille. Norskin tapauksen jälkeen totesin, ettei tuo kuukausikaupalla taisteleminen nollatuloksella sekään kovin järkevää ollut.

Jäin miettimään miten pari kertaa vuodessa lentävä lomamatkailija voi ikinä saada korvauksia lentoyhtiöltä, kun näemmä edes satojen lentojen kokemuksella ei onnistu peräämään oikeuksiaan. Meitä viivästyksien ja puuttuvien korvausten kanssa tuskailevia matkaajia on vieläpä miljoonia.

Tutustuin yrityksiin, jotka avustavat korvausten hakemisessa ja valitsin yhteistyökumppanikseni *Lentoavun.
Voin siis saada provision, jos haet apua lentojen viivästyskorvauksiin heidän kauttaan. Sinun mahdollisten korvauksiesi suuruuteen linkkieni käyttäminen ei vaikuta. Kumppanuuskomissiot auttavat minua jakamaan maksutonta tietoa blogieni kautta. Kiitos kun hyödynnät linkkejäni!

Miten Lentoapu toimii

*Lentoavun kautta voit hakea korvauksia viivästyneestä tai peruuntuneesta lennosta.
Koko matkaseurue selviää yhdellä hakemuksella, jokaisen ei siis tarvitse täyttää omaansa.

Korvaushakemuksen tekemiseen tarvitaan alkuperäinen varausvahvistus, säästä siis se!
Muita dokumentteja ei tarvita. (Paitsi valtakirja, jos haet korvausta jonkun muun puolesta.)

Lentoapu aloittaa hakemuksesi käsittelyn välittömästi ja käsittelyaika riippuu lentoyhtiön vastauksesta.
Nopeimmillaan saat korvauksen kuukaudessa, pisimmillään käsittely voi viedä kaksi vuotta.

Lentoapu on lentomatkustajan oikeuksien asiantuntija ja se voittaa noin 95 % tapauksistaan.
Silti niinkin voi käydä, että korvausvaadetta ei koskaan hyväksytä.
Silloin Lentoapu ei myöskään peri sinulta mitään maksua.
Palkkio on aina osuus saadusta korvauksesta.

Hyväksytystä korvauksesta Lentoapu ottaa korkeintaan 30% osuuden.
Mikäli asian käsittely viedään tuomioistuimeen asti, peritään lisäksi maksimissaan 15 % osuus korvauksesta oikeudenkäyntikulujen kattamiseksi.

Huom. Lentoapu ei hae korvauksia muista kustannuksista, vaan se auttaa nimenomaan lentojen viivästyskorvausten saamisessa.
Lisätietoja saat *Lentoavun sivujen usein kysyttyä -osiosta.

Näin haet viivästyskorvausta

Tallenna tämä artikkeli, niin saat pikaisesti apua jos lentosi viivästyy.
Vinkkaa myös reissaaville kavereillesi!

25 ajatusta aiheesta “Apua lentojen viivästyskorvauksiin”

  1. Kiitos kattavasta ja informatiivisesta postauksesta! Toistaiseksi on ollut hyvä tuuri, eikä ole tarvinnut “taistella” korvauksista (*kopkop*), mutta eiköhän sekin päivä vielä eteen tule… 😀

    1. Please Be Seated for Takeoff

      Kiitos kiitoksista Eveliina! Todellakin, toivotaan ettei tarvisi jatkossa hakea korvauksia. Onnistuneita reissuja vaan jatkoonkin!

  2. Olipa hyödylliseltä kuulostava infopaketti. Pitää palata noihin Lentoavun palveluihin, jos joskus jotain tapahtuu. Nykyisin kuljemme autolla, mutta saa nähdä, milloin taas lennämme jonnekin. Nimittäin alkaa olla jo harkinnassa, kun kuskin silmien rasitus on alkanut tulla esille.

  3. Hyvä infopaketti, jos joskus tulee tarvetta tällaiselle palvelulle. Ei ole vielä sattunut kohdalle yhtään edes noita kolmen tunnin viivästyksiä, vaikka lentoja on takana kohta lähemmäs sata. Kerran on lento peruttu, mutta siitä sai rahat takaisin luottokorttiyhtiöltä. Wizzair kun yritti väistää velvollisuutensa siinäkin. Ryanairin koneet on usein myöhässä, mutta ne on jääneet siihen tunnin-puolentoista pituuteen.

  4. Onneksi ei ole tarvinut turvautua korvauksista tappelemiseen (koputan puuta). Eiköhän sekin nakki meille joskus naksahda. Viime kesänä saimme korvauksia Finnairilta kun matkalaukut olivat hukassa kaksi viikkoa mutta nekin saatiin odottelun jälkeen. Tosin silloinkin olisi ollut etukäteen hyvä tietää minkä verran vaatteita ym. korvataan, sillä emme lopulta uskaltaneet edes ostaa koko summalla uusia vaatteita kun emme tienneet kuinka paljon se on. Sen sijaan kituutimme vähillä tavaroilla ja pesimme niitä päivittäin. Sekin korvaussumma on erittäin hyvin piilotettu eikä sitä kerrota asiakkaille sen ajan puitteissa kun niitä ostoksia saa tehdä.

    Ymmärrän hyvin, etteivät kaikki tätä rulijanssia jaksa ja käyttävät tähän apuja. Mutta jäin miettimään, onko tämä yritys eri kuin AirHelp? Nettisivu näyttää ihan eriltä vaikka nimi on suora käännös.

    1. Please Be Seated for Takeoff

      No sepä se kun ei tiedä kuinka paljon rahaa uskaltaa käyttää, kun ei voi olla varma korvauksista ja niiden määrästä.
      Juu, näitä yrityksiä on useita. Airhelp on saksalainen, Lentoapu taas pohjoismainen. Samalla tavalla nämä kaikki periaatteessa toimivat, joten sinänsä ei ole väliä minkä yrityksen palvelun valitsee. Saatan ottaa itsekin kumppaneiksi muitakin, jotta lukijoilla on vaihtoehtoja mistä valita mieluinen. Suomalaisille lukijoille näin tuossa pohjoismaisuudessa lisäarvon, vaikken sitä edes huomannut jutussa mainita.

  5. stacysiivonen

    Saksa on maa, missä ei mikään asia onnistu ja sen takia olen ruvennut välttelemään sitä, vaikka se ei ole helppoa. Norwegian jätti kerran väärään maahan eli Saksaan, kun Puolassa eivät olleet saaneet kenttäänsä auratuksi lumesta. Tämä on näitä off-season ajan harmeja.

    1. Please Be Seated for Takeoff

      Saksan kentät on kyllä käsittämättömän huonosti toimivia. Työvälineiden kanssa siellä joutuu varsin usein ekstratarkastuksiin ja siitäkin huolimatta joidenkin tutkimusten mukaan just Saksan turvatarkastukset vuotaa Euroopassa jopa pahimmin kiellettyjä aineita.

  6. Eipä ole kunnon casea tullut vastaan. Koronan takia peruuntui muutama lento, mutta niiden osalta luottokorttiyhtiö hoiti homman. Viimeksi nyt Etelä-Amerikasta palatessamme lento Boliviasta Miamiin myöhästyi sen 8 tuntia, mutta eipä ollut EU lähelläkään. Lentokentällä oli kyllä taulu, että mitä tuossa tilanteessa matkustajalle kuuluu ja sen mukaiset jutut saimme, eli yön lentokenttähotellissa ja kuljetukset sinne ja takaisin. Aika usein muuten vaikka Facen ryhmässä kysellään näistä paljon sellaistenkin lentojen osalta, joilla ei ole mitään tekemistä EU:n kanssa – ihmiset ovat sisäistäneet, että korvauksia tulee, mutta eivät, että tämä ei koske koko maailmaa.

    1. Please Be Seated for Takeoff

      Tuokin on mun mielestä ihan hyvä, että kulut korvataan eli saa esim. sen hotellihuoneen.
      Ihan totta, ettei kaikki hahmota milloin ja millä ehdoin korvauksia voi hakea. Sillä yritinkin tähän juttuun tiivistää myös sen, että missä tapauksissa korvauksiin on oikeutettu.

  7. Lentoyhtiöiden kanssa tappelu onkin kuin yrittäisi pysäyttää suihkumoottorin paljain käsin. Sen todellakin jättäisin ammattilaisille, erityisesti kun ehdot ovat näin reiluja.

    1. Please Be Seated for Takeoff

      Äläpä! Käsittämätöntä miten sitkeästi monet yhtiöt yrittävät kieltäytyä maksamasta lain velvoittamia korvauksia. Vaikka toisaalta, säästäväthän ne sillä paljon rahaa kun matkustajat luopuvat taistelusta. Nämä korvauksien hakemisessa avustavat yritykset ovat kyllä loistava keksintö! Olisipa itse keksinyt vastaavan palvelun! Tuo käytäntö on vielä tosi reilu, kun asiakas maksaa vain tuloksista, joten korvauksia uskaltaa hakea aina tarvittaessa.

  8. Tämä onkin hyvä muistaa, Lentoapu-palvelu. Saattaa se päivä vielä koittaa, kun korvauksia yrittää saada.. ja voin vaan kuvitella miten lentoyhtiö tekee kaikkensa estääkseen sen. Ehkä parempi, jos joku muu taho käy nämä taistelut puolestani.

    1. Please Be Seated for Takeoff

      Kyllä, en todellakaan ala enää itse tuhlata aikaani, jos lentoyhtiö ei heti suostu korvauksiin. Toki toivotaan ensisijaisesti, että lennot kulkisi ajallaan!

      1. Please Be Seated for Takeoff

        Samaa mieltä, miksi palvelua pitäisi ilmaiseksikaan saada ja tuo on vielä hyvin reilua, ettei mitään maksua peritä jos korvauksia ei tule. Sitten kun nämä vielä onnistuvat 95% tapauksissa, niin hyvin todennäköisesti sieltä tulee rahaa, vaikka itse ei tarvi käyttää kuin muutama minuutti tietojen näpyttelyyn.

  9. Paluuviite: Hiljalleen kohti Suomea - Please be seated for Takeoff

  10. Meillä on aika hyvin lentoyhtiöiden korvaukset aina tulleet tilille, mitä on pitänytkin. Vaikka viimeisten vuosien aikana ollaan lennetty satoja lentoja, varsin harvinaisia tällaiset myöhästymiset loppujen lopuksi kuitenkin ovat olleet. Jurppii kyllä suuresti, kun sattuu kohdalle. Monesti meidän muutaman viikon reissulla pilaa suunnitelmia aika tuhoisasti.

    1. Please Be Seated for Takeoff

      Hyvä että olette saaneet korvaukset sujuvasti! Meillä on myös hyvä säkä lentojen kanssa ja hyvin harvoin isompia myöhästymisiä on osunut kohdalle. Tosin teen varaukset yleensä niin, että jatkolento on samalla lipulla tai yhtiöllä, niin uudelleenreitykset toimii hyvin välilaskujenkin kanssa.

  11. Ollaan onneksi saatu helposti viivästyskorvaukset lentoyhtiöiltä, kun lennot myöhästyivät Thaimaahan mennen tullen ja Malediiveiltä tullessa. Meidän viisihenkisen perheen korvaukset olivat noista 6000€ ja 3000€, joilla pääseekin kivasti jo uudelle matkalle. Kannattaa todellakin hakea korvauksia!

    1. Please Be Seated for Takeoff

      Tosi hyvä että saitte korvaukset tappelematta. Todellakin kannattaa hakea, kun niihin on vieläpä laillinen oikeus!

  12. Mari /Kodinvaihtaja

    Juuri äsken tuli vahvistus, että Lufthansa maksaa meille 1500€ – pyysimme 1700€. Ei maksanut loman pitkittymisestä johtuvaa, mutta maksoi 1200€ (Barbadoksen lennon säädöt heidän puolelta), ja yöpymisen, uber kulut ja ruokailun. Ei maksanut (en tapellut pidempään siitä johtuvia, että loma pitkittyi vuorokaudella ja tuli yksi yöpyminen siihen päähän.

    1. Please Be Seated for Takeoff

      Hyvä että saitte korvaukset, vaikkei ihan kaikesta tullutkaan. Ite oon valmis maksamaan lisäkulut ihan niistä viivästyskorvauksistakin, kunhan ne vain saa. Esim. tuo jutussa mainitun tapauksen kohdalla meille olisi kuulunut 800€ korvaus ja sillä olisi maksanut hyvin ylimääräiset kulut ja olisi jäänyt vielä ihan ok korvaus menetetystä ajastakin.

Leave a reply

Scroll to Top