miten tienata nomadina

Miten tienata nomadina?

*Kaupallinen yhteistyö Topcontent & Fiverr (artikkelin lopussa)

Miten tienata nomadina, on kysymys, joka minulle esitetään säännöllisesti. Toinen askarruttava asia on se, mistä saamme rahaa reissaamiseen. Minäpä kerron.

Oma kokemus ja ammattitaito vaikuttaa tietenkin siihen millaisia töitä maailmalla voi tehdä. Luonnollisesti voit hakea omaa osaamistasi vastaavaa työpaikkaa sinua kiinnostavasta kohteesta. Tämä ei kuitenkaan mahdollista vapaata liikkuvuutta ja vaatii laajaa kielitaitoa, sekä erilaisia lupia oleskeluluvista työlupiin.

Jos tarkoituksenasi ei ole asettua aloilleen yhteen maahan, vaan elää reissuelämää nomadina, paikallisten palkkatöiden saaminen voi olla hankalaa. Varsin usein tuolla mallilla päätyy tekemään halpatyötä hostellin siivoajana majoitusta vastaan, satunnaisia baarikeikkoja tai muuta vastaavaa.
Jos tavoittelet parempaa tulotasoa, suosittelen keskittymään etätöiden etsimiseen.
Mutta miten tienata nomadina?

Itse olen rakentanut koko ammattitaitoni ja työurani sen varaan, että pääsen matkustamaan mahdollisimman paljon. Esikoisyrityksenikin täyttää vuodenvaihteessa 23 vuotta.
Teinkin ensin ulkomaankeikkaa kuvaajana vuosikymmenen verran ja viimeiset kuusi vuotta ovat menneet kokonaan maailmalla.

Minun on siis niin sanotusti helppo sanoa, että töitä voi tehdä missä vain.
Mutta usko pois, etätöiden tekeminen onnistuu pienellä luovuudella hyvinkin monenlaisella ammattitaustalla.
Lähdetäänpä tutkimaan!

Miten tienata nomadina

Etätöissä läppärin varassa

Kuvaajan töissä olin siis aina etätöissä, mutta ei se tosiasiallisesti paikkariippumatonta ollut.
Jos halusin matkustaa Balille, mutta asiakkaitani (suomalaista mediaa) ei kiinnostaneet juttuideani sieltä, oli valittava sellainen kohde, joka kiinnosti.

Vähitellen pyrin aitoon paikkariippumattomuuteen, siihen, ettei työni tarvitse fyysisesti sijaita siellä missä minä kulloinkin majailen.
Viimeistään pandemia pisti tähän vauhtia. Matkailu loppui ja minä jäin Ismon (ja 1,5 kissan) kanssa Belgradiin. Ulkomaanjournalismia ei tehdä etänä.
Tai no, kyllähän lehdissä käännösjuttuja julkaistaan, mutta oma toimeentuloni oli rakentunut juurikin sille, että olen paikan päällä todentamassa asioita.

Kuvaaja-aikoinakin tein sivussa kouluttamista, perustin ulkomaankaupan alan yrityksen ja muuta hassua. Pandemian aikana palasin valmentamaan yrittäjiä ja bloggaajia etänä, sekä kuvaamisen sijasta enemmän kirjoittamisen pariin. En tosin mediaan vaan copywritingiin ja muuhun sisällöntuotantoon.

Vahvistin osaamistani kertaamalla ja opettelemalla uusia taitoja avoimien ammattikorkeakoulujen etäkursseilla. Kerrytin siis aktiivisesti uutta osaamista ja rakensin samalla entistä paikkariippumattomampaa tulevaisuutta.
Jatkuva oppiminen on mielestäni muutenkin tärkeää. Ei 90-luvun tutkinnoilla pitkälle tänä päivänä pötkittäisi. Pelkästään digitaalisuus on muuttanut paljon asioita.

Tuoreimpana mukaan kuvioihin tuli uuden affiliateverkoston rakentaminen suomalaiselle inbound-markkinointiyritykselle. Tämä on tällä hetkellä isoin projektini, ja mikä parasta, sen avulla voin auttaa myös muita saamaan etätuloja.

Miten tienata nomadina, jos on opettaja?

Ammattitaustani on siis sellainen, että olen rakentanut työni tietoisesti mahdollistamaan matkustamisen. Siksi en ihmettelekään miksi moni toteaa, että ”hyvähän sinun on..”.

Olen kuullut monta kertaa nomadivuosieni varrella väitteen, ettei esimerkiksi opettaja voi tehdä työtään etänä.
Opettajahan jos joku, pystyy äärimmäisen helposti muuntamaan työnsä etäopetukseksi!

Pandemian aikana jopa tavallinen suomalainen peruskouluopetus siirtyi verkkoon.
Alakoulun rehtori tuskin katsoo hyvällä, jos luokanopettaja kertoo muuttavansa Espanjaan ja vetävänsä ekaluokan oppitunnit etänä verkossa.
Usein kyse on silti vain luovasta ajattelusta ja halusta astua epämukavuusalueelle.

Sitä omaa vakituista palkkatyöpaikkaa ei kenties voi pitää, mutta etänä voi opettaa vaikka mitä!
Mitäpä jos antaisit suomen kielen opetusta ulkosuomalaisille lapsille verkossa? Ai, opetatkin ranskaa? Moni haluaa oppia ranskaa, sinne verkkoon vaan!
Tai miten olisi etätukiopetus?
Yksityisopetus siellä missä kulloinkin olet?
Juuri tänään eräs kiinalainen tarjosi kielikoulutusta meidän Belgradissa asuvien expatien someryhmässä.
Toki voit hakea työpaikkaa vaikka paikallisesta Suomi-koulusta, jos yrittäjyys kuulostaa alkuun liian jännittävältä.

Ei potilaita voi hoitaa etänä

Ei potilaita voi hoitaa etänä, on toinen usein kuultu perustelu sille, miksi ei voi lähteä maailmalle.
Ei tietenkään voi, tämä on aivan totta. Ammattitaitoaan voi silti hyödyntää muutenkin kuin lähihoitotyössä.

Moni terveydenhoitoalan ammattilainen on perustanut menestyvän bisneksen verkkoon vaikkapa sairauksia ennaltaehkäisevästä näkökulmasta.
Verkossa on paljon etänä tarjottavia hyvinvointipalveluita. Alan ammattilainen pärjää siinä lajissa juurikin ammattilaisuutensa ansiosta.

Rekkakuski? Ahtaaja?

Kaikille löytyy mahdollisuuksia. Vaikka omaa työtäsi ei voisikaan tehdä suoraan verkossa, niin osaamistasi voit siellä hyödyntää.
Miten olisi vaarallisten aineiden kuljettamisen koulutus tai kuormansidonnan kurssi ammattia opiskeleville? Voit opettaa ja konsultoida muita siinä, missä olet itse pätevä.

Myyjä?

Kaupankäyntikin siirtyy enenevässä määrin verkkoon. Haluatko jäädä töihin Prisman kassalle vai tavoitella unelmaasi reissuelämästä tai vaikkapa suomalaisella kesämökillä asumisesta?
Miksi et myisi verkossa? Jos ei huvita perustaa uutta Etsy- tai Amazon-kauppaa ziljoonan muun joukkoon, valitse olemassa oleva yritys, jonka tuotteita tai palveluita myyt etänä.
Usein pelkkä puhelinkin riittää työkaluksi.

Oli ammattisi ja taustasi mikä tahansa, löydät kyllä oman keinosi paikkariippumattomaan työskentelyyn, jos olet tosissasi haaveidesi suhteen.

Me muuten lähdimme maailmalle kera tyhjän pankkitilin, velat ja uupumus niskassa. Nälkäkuolema ei ole silti yllättänyt.
Toisin kuin moni kuvittelee, ei siis tarvitse olla rikas tai hyvätuloinen vaihtaakseen maisemaa.
Maailmalla pärjää sitä paitsi monin paikoin huomattavasti pienemmillä tuloilla kuin Suomessa. Oma budjettini on ollut vuosia keskimäärin 700 euroa kuukaudessa.

Happiness - Bali

Miten tienata nomadina palkkatöissä

Yhä useampi suomalaisyritys antaa mahdollisuuden etätöihin, ainakin osa-aikaisesti.
Tämä mahdollisuus koskee tietysti lähinnä toimistotyöläisiä.

Moni koodari pitää nykyään toimistoaan tropiikin taivaan alla. Joskin heistä useimmat tekevät työtään yrittäjinä tai freelancereina. Isot toimeksiantajat saattavat silti työllistää niin hyvin, ettei satunnaisia, pieniä silppukeikkoja tarvitse metsästää. Hyvä koodari pääsee myös sanelemaan palkkionsa varsin vapaasti.

Vielä erikseen ovat varsinaiset reissutyöt: yksi tuttuni kiertää maailmaa nosturiasentajana, joten reissaamaan pääsevät duunaritkin.
Jo aiemmin mainitsemilleni sairaanhoitajille ja opettajille on myös kysyntää maailmalla. Useampikin tuttu englanninopettaja on päässyt vaihtamaan maata silloin kun itsestä on tuntunut siltä, että on aika nostaa kytkintä.

Luonnollisesti myös rahtarin on mahdollista valita työnantajakseen yritys, jonka palkkalistoilla pääsee ajamaan oman kaupungin jakeluliikenteen sijasta ympäri Eurooppaa.
Vapaa-aikaa siinä ei tosin jää, joten kohteisiin tutustuminen jää heikolle. Jos taas nauttii maisemien vaihtumisesta ja tien päällä oleminen on se oma juttu, niin sinne vaan!
Kuljetusalalla on pulaa kuskeista, joten pätevä saa taatusti haluamansa työn.

Oli ammattisi mikä tahansa, tutkiskele osaamistasi ja hyödynnä taitojasi. Ammatinvaihtajillekin on paljon töitä tarjolla, keski-ikäisillekin.

Osa-aikatyöt kotona tai maailmalla

Moni elää jonkinlaisena puoli-nomadina.
Kenties halutaan pitää tukikohta (ja sosiaaliturva) Suomessa ja tehdä välillä muutaman kuukauden mittaisia reissuja.

Tässä mallissa paiskitaan usein puolet vuodesta hurjasti töitä, kerätään kaikki mahdolliset ylityövuorot ja välillä nostetaan reppu selkään ja lähdetään kiertelemään.
Tai lepäilemään rankan työn päälle jonnekin tropiikkiin.

Jotkut taas haluavat tehdä tasaisesti työpätkiä siellä tai täällä; talvisesonki hiihtokeskuksessa, seuraavaksi rantabaarissa kesäsesongin ajan.
Nämä tosin ovat yleensä niitä pestejä, joilla ei kovin isoille palkoille pääse välttämättä edes runsailla työtunneilla.
Joskin monella saattaa olla mahdollisuus maksuttomaan asumiseen, joten työkeikkojen aikana rahaa ei juurikaan kulu ja kaikki säästyy tuleviin reissuihin.

Perheelliset ja me vähän vanhemmat reissaajat keskitymme useimmiten hankkimaan niitä asiantuntijatöitä, sekä “oman kodin” rauhaa.
Edullista tai jopa ilmaista asumista voi tosin saada myös talonvahtityötä vastaan.

pitkän matkan balilaiset

Voiko bloggaaminen elättää nomadin?

Kyllä, myös bloggaamalla voi elättää itsensä. Tästä en halua kuitenkaan antaa liian ruusuista kuvaa. Bloggaaminen ei ole jotakin sellaista, että keksit blogille nimen, varaat domainin, alat kirjoittaa ja rahaa tulee ovista ja ikkunoista.

Bloggaaminen vaatii pitkäjänteistä työtä. Se vaatii myös koko sisällöntuotantoprosessin hallintaa kirjoittamisesta kuvaamiseen, editointiin, markkinointiin, tekniikan hallitsemiseen, oman osaamisen myymiseen ja vaikka mitä muuta.
Sama pätee somevaikuttajana toimimiseen.

Kun lähdin täysiaikaisesti nomadiksi, kuulin kommentteja, että tuokin kuvittelee lähtevänsä matkabloggaajaksi tuhansien muiden joukkoon.
Kommentaattorit luonnollisesti tiesivät minusta vain tämän julkisen puolen, sen mikä näkyy blogeissani tai minusta kirjoitetuissa lehtijutuissa.
Se mitä he eivät tienneet, oli ammattitaitoni taustalla, – se miten ja mistä tuloni ansaitsen.

Mitä menestyminen bloggaajana vaatii

En halua lannistaa, mutta jos joku valmentaja lupaa sinulle tuhansien eurojen tuloja muutamassa kuukaudessa, todennäköisesti vain kasvatat hänen tilipussiaan ostamalla valmennuksen.
Hyviä valmentajia on, tunnen heitä. Mutta muista, että menestyvän blogin luominen vaatii järjettömän määrän ilmaisia työtunteja sinulta itseltäsi.
Viimeisimpänä mediaan on taidettu nostaa Sara Vannisen mahtavat tulot. Monelta kommentoijalta taisi jäädä huomaamatta Saran mainitsema kolmentoista vuoden työ ennen breikkaamista ja isoja ansioita.

Menestyvän blogin perustamista voi verrata minkä tahansa yrityksen perustamiseen.
Vain kova työ tuo tulosta pitkän ajan kuluessa, mutta kova työ ei takaa tulosta, eikä pikavoittoja ole.
Olen perustanut useammankin yrityksen vuosien varrella, jokaisen tyhjästä, usein pankkilainalla.

Haluan muistuttaa, että minulla on tutkinto mainos- ja muotokuvauksesta, jatko-opinnot lehtikuvaamisesta, ulkomaankaupan tutkinto, journalismiopintoja, kuin myös graafisen suunnittelun, markkinoinnin ja copywritingin opintoja eri vuosikymmeniltä, kielikoulutuksia, kansainvälinen WSET2-sertifiointi viiniammattilaisuudesta ja kaikenlaisia muita opintoja, joista kaikkia en muista enää itsekään.
Sekä se pitkä kokemus viestintäalan yrittäjänä ja muita hassutuksia ja epäonnistuneitakin yrityskuvioita matkan varrella.
Varsin hyvä pohja ammattimaiseen bloggaamiseen, mutta vaikka kirjoitan kolmea eri blogia, ne eivät ole pääasiallinen tulonlähteeni, eivät edes toissijainen.
Tämä on hyvä muistaa, kun tätä postaustani luet.

Nyt kun olen tarpeeksi pelotellut, ehkä vähän liikaakin, voin kertoa, että sinulla on kaikki mahdollisuudet onnistua bloggaajanakin.

Hyödynnä bloggaamisessakin niitä omia vahvuuksiasi, taitojasi, tähän asti kertynyttä kokemustasi.
Jaa tietoa, joka sinulla on hallussasi.
Jotakin sellaista, jota muilla ei ole, ja josta muut ovat valmiita maksamaan.
Mieti jo ennen kuin aloitat, onko blogisi aihetta mahdollista kaupallistaa ja miten sen teet.
Voitko myydä blogisi kautta omaa verkkokurssiasi, tai kenties jonkun muun tuotetta tai palvelua kumppanuusmarkkinoinnin avulla.

Toinen – ja usein perempi – vaihtoehto on keskittyä etsimään oman ammattialasi töitä, joko yrittäjänä, freenä tai palkansaajana.

Miten tienata nomadina
Miten freelancetöitä saa?

Oma tapani on ollut markkinoida palveluitani suoraan yrityksille. Alkuvaiheessa etsin sopivia yrityksiä ja kontaktoin näitä suoraan. Sen jälkeen näistä yrityksistä on tullut vakiasiakkaita, joille olen voinut tarjota juttuideoitani suoraan.
Oman työn markkinointia ei kannata jännittää ja parhaat ansiot saa tekemällä töitä suoraan toimeksiantajalle.

Aloittajalle löytyy kuitenkin helpompikin tapa, joka sopii erityisen hyvin kansainvälisiä asiakkaita etsivälle. Nimittäin erilaiset freelance-toimeksiantoja välittävät yritykset.
*Topcontentin ja *Fiverrin kaltaisten alustojen kautta löytyy töitä läppärikulkureille.
Tarjolla on kirjoitustöitä, digitaalista markkinointia, koodaamista ja paljon muuta.

Kilpailu on kovaa ja se näkyy usein palkkioissa. Suomalaisella tekijällä on kuitenkin eräs valtti: tämä oma salakielemme ja toki usein myös korkea koulutustaso.
Hinnoittele siis työsi asianmukaisesti eli rohkeasti vastaamaan omia taitojasi, kaikki toimeksiantajat eivät suinkaan ole etsimässä halpatyötä.
Hyvin rakennetulla portfoliolla erotut muista ja saat asiallisesti maksavia asiakkaita.
Töitä voit ottaa vastaan juuri sen verran kuin itse haluat. – Ja laajentaessasi omaa toimintaasi voit myös ulkoistaa erilaisia tehtäviä samojen alustojen kautta. Voit esimerkiksi keskittyä omaan sisällöntuotantoosi ja teettää vaikkapa somesisältöjen julkaisemisen muilla freelancereilla.

Haluaisitko lukea lisää vinkkejä bloggaamiseen ja markkinointiin?
Tutustu yritykseni Creastockin blogiin.

*Toimin Topcontentin ja Fiverrin kumppanina, mutta en saa rahaa freelancereiden liittymisestä alustoille, eikä niille liittyminen maksa sinulle muutenkaan mitään.

10 ajatusta aiheesta “Miten tienata nomadina?”

  1. Paluuviite: Nomadista etäyrittäjäksi - voiko reissaamattomuuteen tottua? - Please Be Seated for Takeoff

  2. Toivoit, että tänne tulee muitakin nomadeita tai muuten maailmalle lähteneitä kertomaan tarinoitaan. Minä tulin ja tässä tarina lyhykäisyydessään 🙂

    En ole nomadi vaan hankin työn ulkomailta ja sen mukana muutimme Suomesta Itävaltaan. Olemme Itävallassa kirjoilla. Hankkimani palkkatyö vastaa ammattikokemustani ja sekin auttoi paikan saannissa. Työkieleni on englanti vaikka teen töitä itävaltalaiselle yritykselle. Saksaa olen oppinut tässä sivussa vähin erin. Edelleen neljän vuoden jälkeen ykköskieleni on englanti sillä toimin saksaa puhumattomien asiakkaiden kanssa. Työkavereidenkin kanssa pääsääntöinen kieli on englanti. Haluan tällä kertoa, jotta työpaikan saadakseen ei aina tarvitse osata paikallista kieltä.

    Tämä ratkaisu ei tosin ole paikkariippumaton, mutta on täältä Innsbruckin kupeesta huomattavasti helpompi tavoittaa Euroopan kohteita kuin Suomen Turusta. Tavoitteena tosin on jalostaa asioita niin, että paikkasidonnaisuus vähenisi.

    Me, minä ja vaimoni, olemme olleet erittäin tyytyväisiä päätökseemme muuttaa alppimaisemiin pidemmälle kesäjaksolle ja valoisammalle talvikaudelle. Täällä tuntuu yhä kuin olisi pienellä lomalla arkipäivisinkin sekä viikonloppuina.

    Lisää tarinaa matkoistamme ja oloistamme voit lukaista blogistani https://finintirol.fi/

    1. Please Be Seated for Takeoff

      Kiitos Veli tarinastasi/tarinastanne!
      Hyvä pointti tuokin, että aina ei tarvitse osata paikallista kieltä, monissa kv-yrityksissä työskennellään englanniksi ja jopa saman firman sisällä voi olla mahdollisuus vaihtaa maata.
      Sori myöhäinen vastaus, kommenttisi oli jäänyt jostakin syystä moderointijonoon.

      P.s. Saitko muuten mun vastausta siihen affimeiliin?

  3. Mare Kinanen

    Kiitos tästä postauksesta 🙂 Oli kiinnostavaa kuulla taustalta asioita ja mahdollisuuksia. Mikään ei maailmassa taida tulla ilmaiseksi. Verkkomaailma tai sen kautta tehty päätyö on vielä vierasta. Olemme niin kovin kiinni toisen tyyppisessä työajatuksessa ja sen palkan säännöllisyydessä.

    1. Please Be Seated for Takeoff

      Kiitos Mare! Näin se on, minkä tahansa uuden aloittaminen vaatii kovaa työtä, mutta jos siihen on valmis, on myös mahdollisuuksia. Usein se vaatii eniten sitä kuuluisaa laatikon ulkopuolelta ajattelemista ja omien taitojen ja kykyjen arviointia.

  4. Kiitos rehellisestä postauksesta!

    Monnet todellakin pitävät läppärihommia jotenkin ala-arvoisen helpoiksi, että kuka vaan kolmea luokkaa käynyt voi tehdä niitä ja saada tukku rahaa tunnissa. Se on työ, välillä rankka sellainen. Huonosti palkattu. Aliarvostettu. Mutta se todellakin antaa mahdollisuuden olla vapaa liikkumisessa, ja se ajaa moni mukavuus ohitse.

    Artikkelissasi olet kuin lukenut ajatuksiani (ne on tosin tässäkin mustavalkoisella: https://viaperasperaadastra.com/2022/07/30/kannattaako-ottaa-bloggaamisesta-suorituspaineita/). Usein menestyksen takana on tekijän hikeä ja verta, jota kukaan ei enää halua mainita. Julkisivua ei sillä sotkulla kukaan halua tahrata.

    1. Please Be Seated for Takeoff

      Kiitos Nadine! Todellakin haluan puhua avoimesti ja rehellisesti näistä. Siitä, että mahdollisuuksia on, mutta mikään ei tipu taivaanlahjana. En käsitä tuota miksi halutaan pitää yllä mielikuvaa, että kaikki on niin ruusunpunaista ja tullut helposti. Ketä se muka palvelee? Noh, tietysti sitä jos myy tuotetta, jolla luvataan kuukin taivaalta. Mutta siitähän syntyy vain pettymyksiä. Mieluummin sparraan siihen, että otetaan ohjat käsiin ja toteutetaan itse se unelma kovalla työllä.
      Hee, great minds… mun täytyy käydä lukemassa tuo sunkin postaus, en oo tässä uuden kehittelyn lomassa ehtinyt lukea mitään, enkä pahemmin kirjoittaa itsekään.

  5. Kiitos koronan, minä pytyn tekemään omaa työtäni kokonaan etänä. Ennen sitä tilanne oli aivan eri.

    Hieman olen kyllä noista luettelemistasi ammateista ja niiden luomista mahdollisuuksista eri mieltä. Tai toki, mahdollisuuksia on, mutta opettajana vaikka viran jättämäminen ja lähteä koittamaan hankkia elantoa muutoin, ei käytännössä ole kovin realistinen vaihtoehto. Potilastyössä yhtälö on muuten yhtä haastava, mutta siinä työssä on se hyvä puoli, että henkilökunnasta on iso pula, joten palaaminen “normaaliin” työhön lienee helpohkoa.

    1. Please Be Seated for Takeoff

      Haluatko kertoa mikä on se todellinen este, jonka tässä näet?

      Pointti onkin juuri siinä, ettei mikään tule ilmaiseksi. Vakaita palkkatuloja ei ole helppo jättää, mutta yrittäjyys on oikeasti mahdollisuus. Nimenomaan halusin korostaa sitä, ettei mikään tule helpolla, mutta jos unelmansa kanssa on tosissaan, keinoja löytyy.
      Se todellakin vaatii uudenlaista ajattelumallia, sitkeyttä ja mukavuusalueen ulkopuolelle astumista. Jos haluaa pitää turvallisuuden ja säännölliset tulot, silloin se on prioriteettiasteikossa korkeammalla kuin vaikkapa se unelma pitkistä reissuista.

      Mulla muuten on tässä uudessa kuviossakin tiiminvetäjänä entinen opettaja, joka hyppäsi someyrittäjäksi. Yksi opettajaystäväni taas jätti palkkatyönsä ja muutti ulkomaille tekemään töitä freenä. Tunnen useammankin entisen tai nykyisen opettajan, joka on lähtenyt maailmalle. Samoin sairaanhoitajia.
      Suomalaista koulutusta myös arvostetaan maailmalla niin paljon, että suomalainen opettaja voi saada jopa oman alansa palkkatöitä. Toki silloin on sidottu paikalleen koko lukuvuodeksi.
      Tunnen myös eri alojen ammattilaisia, jotka ovat päätyneet maailmalla opettajiksi. Yksi tuttu jenkki esim. päätyi opettamaan englantia pieneen japanilaiskylään.
      Näitä olisi pitkä liuta lueteltavaksi.

      Helppoa se ei ole, enkä sellaista mielikuvaa halunnut postauksellani luodakaan.
      Pikemminkin korostaa sitä, että unelmia voi toteuttaa, jos on valmis työskentelemään niiden eteen.
      Ilman rohkeita ja ahkeria tekijöitä ei olisi mitään yrityksiä.

      Itsekin olen perustanut neljä eri alan yritystä täysin tyhjästä pankkilainalla, opiskellut kaikkia varten uusia taitoja, syönyt säästöni, velkaantunut, aloittanut alusta. Eli ei ole tullut ilmaiseksi.
      Silti olen toteuttanut sen, mistä jo lapsena haaveilin. Ja olen todella tyytyväinen nykyiseen tilanteeseen. Siitäkin huolimatta, että pandemia vei kaikki tulot ja piti jälleen kerran ihmetellä mistä sen leivän pöytään saa.

      Moni luo ruusuisia kuvia nomadielämästä, muka ikuisesta lomasta. Mä taas yritän tuoda esiin hyvät ja huonot puolet, sekä kertoa realistisesti mitä tämä vaatii, mutta myös sparrata pohdinnoissa, auttaa saavuttamaan sama tai jokin muu omanlainen elämäntyyli.

      Olen tosin kirjoittanut näistä enemmän Minimaattori-blogini puolella, kun täällä taas olen keskittynyt enemmän kertomaan itse reissuista. Siksi tämä postaus saattaa hämmentää taustojani tuntemattomia.
      Mutta tämä nyt tosiaan pitkään toivottuna aiheena.

      Toivottavasti tänne tulee myös muita nomadeita tai muuten maailmalle lähteneitä kertomaan omia tarinoitaan!

Leave a reply

Scroll to Top