Keskellä Uuden-Seelannin Pohjoissaarta, Tongariron kansallispuistossa sijaitseva Mount Ngauruhoe esitti Taru Sormusten herra -elokuvatrilogiassa Tuomiovuorta.
Mount Ngauruhoen kuvetta pitkin kulkee Tongariro Alpine Crossing, jota pidetään yhtenä maailman parhaista päiväpatikoista.
Kello on vähän vaille kahdeksan koleana kesäaamuna ja seisomme polun päässä keskellä vuoriniittyä. Herätys oli viideltä ja bussi on noukkinut vaeltajaryhmämme hostellilta ennen auringonnousua.
Edessä odottaa 19,7 kilometrin vaellus, jolle aikaa on annettu yhdeksän tuntia. Tiedossa on kapuaminen lähes kahden kilometrin korkeuteen, vaihtelevia sääolosuhteita ja hienoja maisemia.
Päivärepuissamme on eväitä ja juomavettä, kumpaakaan ei reitin varrelta löydy. Päällä on kunnolla vaatetta pipoa ja hanskoja myöten.
Olemme varautuneet myös sateeseen, vaikka sen lankeamista päällemme emme todellakaan toivo. Reitti on ollut suljettuna pari viikkoa sateiden takia ja odotellessamme olemme kiertäneet Pohjoissaaren kaupunkeja bussikyydillä.
Rikkiä ilmassa
Tongariro Crossing kulkee kolmen aktiivisen tulivuorenhuipun vierestä, välistä ja yli. Viimeisin purkaus on ollut vuonna 2012 ja merkkejä tuliperäisestä aktiivisuudesta näkee reitin varrella kaikkialla. Vaeltaja voi kuitenkin taivaltaa huolettomin mielin, sillä tulivuorten aktiivisuutta tarkkaillaan jatkuvasti, joten äkillisen laavavyöryn tai pyroklastisen pilven alle ei ole vaaraa jäädä. Rikkiä on kuitenkin paikoin ilmassa melkoisesti.
Tongariro ei ole fyysisesti mitenkään poikkeuksellisen vaativa, mutta vaaraton se ei ole.
Naispuolinen bussikuskimme kertoi matkalla hostellilta olevansa myös vuoriopas ja jos onnettomuus sattuu, hän on se, joka tulee poimimaan uhrin reitin varrelta. Edellispäivänä hän on käynyt pelastamassa naisen, joka oli katkaissut kätensä.
Meitä varoitetaan lähtemästä reitiltä sivupoluille, se on kuulemma paras tapa päästä hengestään.
Tuuli tulisi olemaan myös varteenotettava tekijä ylempänä vuorilla.
Yhdeksän tunnin aikaraja merkitsee sitä, että silloin reitin alkuun tuonut bussi käy hakemassa meidät reitin lopusta. Tongarirossa siis kuljetaan pisteestä A pisteeseen B.
Omalla autolla reitille ei pääse, vaan busseilla, jotka keräilevät asiakkaat alueen majoituspaikoista. Hotellit ja hostellit myyvätkin paketteja, joihin kuuluu majoitus ja kuljetus reitille. Ensimmäiset paluukuljetukset nopeita patikoijia varten lähtevät jo viiden tunnin kuluttua lähdöstä, mutta jos matkalla huomaa yhdeksän tunnin rajankin olevan liian kova, pitää kuskille soittaa ja ilmoittaa viivästyksestä. Muussa tapauksessa on riski jäädä yöksi vuorille, sillä majapaikat ovat kaukana reitiltä.
Hitaasti helpolla reitillä
Uudessa-Seelannissa ei yleensäkään päde patikoinnin nyrkkisääntö, jonka mukaan vauhti on noin kolme kilometriä tunnissa. Se ei johdu niinkään vaikeakulkuisista reiteistä, vaan henkeäsalpaavista maisemista, joiden kuvaamiseen menee aikaa.
Tongariro ei suinkaan ole tässä poikkeus, päinvastoin.
Me lähdemme kuitenkin matkaan. Reitin alku on helppo ja polku nousee loivasti ruohikon keskellä. Välillä ylitetään puroja ja pitkospuut vievät soisten kohtien yli.
Syömme aamiaiskananmunat polun varressa.
Varjopaikoissa on kylmä, mutta auringossa alkaa jo tehdä mieli riisua takki pois. Patikoijia on edessä ja takana letkassa niin pitkälle kuin silmä siintää ja polku on selvästi merkitty, joten eksymisen vaaraa ei ole. Minimitavoitteemme onkin pysyä joukon mukana siltä varalta, että sattuisi jotain.
Olemme viiden tunnin vauhdissa, vaikka säästelemme voimiamme. Olo on kuin hobiteilla Konnusta lähdön jälkeen ja tekisi melkein mieli laulaa jokin retkilaulu.
Pian näkyviin tulevat hieman polulta sivulla olevat soodalähteet. Niiden jälkeen ovat viimeiset vessat varsin pitkään aikaan, kuten tulemme havaitsemaan. Polku muuttuu jyrkäksi ja kävely portaiden kapuamiseksi.
Maisemat tulosuuntaan komistuvat entisestään.
Osa kanssapatikoijista osoittaa jo väsymisen merkkejä, vaikka matka on vasta aika alussa. Hiki alkaa virrata ja takki ja kaulaliina on pakko riisua, piposta ja hanskoista puhumattakaan. Uuden-Seelannin kesäaurinko paahtaa jo kunnolla.
Nelivedolla huipulla
Ruohikko alkaa harveta ja yhtäkkiä olemme keskellä kuumaisemaa Eteläkraaterissa.
Laavakentällä ei kasva paljon mitään ja taustalla yli kahden kilometrin korkuisen Tuomiovuoren punertava huippu nousee uhkaavana. Pidämme lepohetken veden täyttämän montun reunalla.
Matka jatkuu pitkin tasaista, mustanpuhuvaa laavalaaksoa, jonka toisella reunalla alkaa nousu. Tajuamme laittaa jo tässä vaiheessa lisää vaatetta päälle, mikä on viisasta, sillä kun nousemme harjun päälle, tuuli muuttuu myrskyksi.
Kuvien ottaminen Instagramiin on vaikeaa, sillä puhuri yrittää viedä kännykän kädestä. Näkymät joka suuntaan ja aina länsirannikolle asti ovat kuitenkin niin huikeat, että niitä on pakko yrittää tallentaa. Tanjan järjestelmäkamera on toki niin painava, että sitä eivät tuulet hetkauta.
Polku alkaa nousta todella jyrkästi kohti reitin korkeinta kohtaa, 1886 metrin korkeudessa kohoavaa Punaista kraateria.
Nyt on pakko siirtyä nelivetoon ja yrittää löytää sorarinteestä kiviä, jotka eivät lähde jalan tai käden alta liikkeelle.
Pudotusta sekä sivulle että taakse on pelottavasti. Sateella kiipeäminen olisi todella tuskaa ja horisontissa alkaa näkyä uhkaavia pilviä. Toivomme totisesti, että sade ei ala, ennen kuin olemme päässeet turvallisempaan kohtaan.
Punainen kraateri on nimensä veroinen, raudan punaiseksi värjäämä. Se ammottaa oikealla puolella reitin kulkiessa kraaterin reunalla.
Leveyttä polulla on vain kymmenisen metriä ja rinteen puolelta puhaltava tuuli yrittää heittää patikoijat kraaterin syvyyksiin. Vahvaa rikinkatkua leijuu ilmassa.
Pahin ei ole ohi
Luulimme selvinneemme pahimmasta, mutta se on vasta edessä. Huipultahan on vain yksi tie ja se on alas.
Alaspäin menevä tie on eroosion pahasti kuluttama sorarinne, joka laskeutuu jyrkästi kohti alla näkyvää laaksoa. On todella hankalaa yrittää löytää irtohiekan keskeltä tukeva kivi, johon ankkuroida vaelluskenkänsä edes hetkeksi.
Kapea polku tekee vielä mutkan ja liian kovalla vauhdilla laskeutuessa on hyvä mahdollisuus päätyä mutkasta ulos laakson pohjalle. Epätoivo alkaa jo hiipiä mieleen, mutta paluutakaan ei ole.
Maisemat ovat kuitenkin taas uskomattomat. Alla siintävät reitin ehkä tunnetuimmat ja kuvatuimmat kohteet, Smaragdijärvet. Vihreinä hohtavat elottomat vesialtaat saavat värinsä mineraaleista ja niiden rannoilla näkyy maan alta tupruavia rikkihöyrypilviä.
Laskeudumme rinnettä alas niiden luokse kaksi tuntia tavoiteajan ollessa puoli tuntia ja toteamme, että meille tulee kiire ehtiä reitin loppuun edes yhdeksässä tunnissa.
Eroosio on tehnyt rinteestä todella vaarallisen, mutta jotkut huimapäät juoksevat sen alas ehtiäkseen ajoissa. Syömme nopeasti banaanit järven rannalla ja jatkamme matkaa, jälleen yli laavakentän. Pian alkaa uusi nousu, tällä kertaa hieman vehreämmissä maisemissa ja maoreille pyhän Sinisen järven rantaan.
Katselemme juuri ylittämäämme laaksoa, jossa auringon ja pilvien vaihtelu luo laavakielekkeisiin upeita varjoja. Jatkamme vuoripolkua eteenpäin. Pian edessä ovat reitin toiset vessat, tuulen vuoksi tiukasti vuorenrinteeseen ankkuroituina.
Maitohapot iskevät
Polku alkaa laskeutua mutkitellen ja edessä alkaa siintää Taupo-järvi ja Taupon kaupunki sen rannalla.
Rinne oikealla puolella on jyrkkä, mutta reitti on muuten jälleen helppokulkuinen ja alamme kiihdyttää vauhtia. Pian saamme näkyviin Ketetahin majan ja hoksaamme, että meillä on vielä mahdollisuudet pysyä aikataulussa.
Majalla pidämme pienen evästauon, kuivattuja hedelmiä ja vettä, ja jatkamme alaspäin juoksujalkaa. Ohitamme meidät alkumatkasta ohittaneita läjäpäin.
Reitti laskeutuu ja laskeutuu ruohikkoista vuoriniittyä pitkin, kun koemme takaiskun.
Pienen rotkon pohjalta polku nouseekin yhtäkkiä pitkiä portaita ylöspäin. Reidet menevät maitohapoille ja kävely muuttuu tuskaiseksi. Ei enää puhettakaan kiiruhtamisesta, loppumatka on eloonjäämistaistelua.
Puuraja tulee vastaan ja polku kulkee korkean ruohikon jälkeen kallioisessa ja varjoisassa lehtometsässä nousten ja laskien. Tuijotamme kelloa huolestuneina. Parkkipaikkaa ei vieläkään näy ja aika kuluu.
Lopultakin alamme kuulla ääniä, emmekä loppuun uupuneina pään sisältä, vaan polun päästä! Parkkipaikka ilmestyy näkyviin bussiarmeijoineen ja kuskimme istuu sen laidalla. Olemme kymmenen minuuttia myöhässä, mutta emme läheskään viimeisiä.
Bussissa on porukkaa useista eri majapaikoista ja helpotukseksemme kuulemme, että meidät tiputetaan kyydistä ensimmäisinä. Hostellissa meitä odottaa palkkiona Tauposta kaukoviisaina ostamamme viini ja hotellin ylellisyyksiin kuuluva ulkoporeamme!
Tongariron kansallispuisto
39°00’43.9″ S
175°43’57.5″ E
Sijainti: Uuden-Seelannin Pohjoissaaren keskiosassa.
Perustettu: lokakuussa 1887, jolloin se oli maailman neljäs kansallispuisto
Koko: 795,96 km2
Reitit: paljon vaihtoehtoja lyhyistä patikoista useita päiviä kestäviin retkiin.
Muuta: alueella kolme aktiivista tulivuorta, Ruapehu, Ngauruhoe, Tongariro.
Lisätietoja: www.doc.govt.nz
Kulkeminen
Tongariron kansallispuistoon pääsee vuokra-auton lisäksi julkisilla, joskin niitä kulkee harvoin. Bussi Aucklandin lentokentältä kansallispuiston juna-asemalle maksaa noin 35 € ja matka kestää seitsemän tuntia. Paluumatka on parikymppiä ja kestoa on saman verran.
Voit lähteä myös Aucklandin keskustasta, jolloin matka-aika on lyhyempi, eikä bussinvaihtoja ole. Lentokentältä lähdettäessä tai sinne saavuttaessa on bussinvaihto Aucklandin esikaupunkialueella.
Aucklandin ja Wellingtonin välillä kulkeva maisemajuna pysähtyy Tongarirossa. Se kulkee vuoropäivin eri suuntaan.
Matka-aikaa Aucklandista kertyy viisi ja puoli tuntia, hintaa noin 70 €. Kansallispuiston juna-asemalta pitää järjestää kyyti majapaikkaan.
Voit myös ottaa edestakaisen shuttlekuljetuksen hostelliisi tai hotelliisi Tauposta, josta pääsee myös taksilla.
Ruoka ja juoma
Uuden-Seelannin vesi on juomakelpoista, mutta vaellusreitin varrella juomavettä ei ole saatavilla. Varaa vesipulloja mukaasi siis jo ennen kansallispuistoon saapumistasi. Sama koskee ruokaa ja retkieväitä, sillä hostelleissa tai niiden lähellä ei välttämättä ole kauppoja tai ravintoloita. Rautatieasemalla on mukava kahvila.
Majoitus
Kansallispuistossa on useita hotelleja ja hostelleja. Me majoituimme The Crossing Backpackers -hostelliin, joka osoittautui hyväksi valinnaksi. Hostelli tarjoaa kuljetuksen rautatieasemalta ja asemalle.
Erityistä
Tongariro National Park on UNESCOn maailmanperintökohde sekä luonnon- että kulttuurikohteena. Alueella on myös useita muita vaellusreittejä ja talvisin hiihtokeskus.
TEKSTI: Ismo Lehtonen
KUVAT: Tanja Mikkola
Artikkeli on julkaistu alunperin Erä-lehdessä.
P.s. Tässä jutussa on vain ne kuvat, jotka oli valikoitu alkuperäiseen lehtijuttuun. Katso lisää kuvia tästä englanninkielisestä postauksestamme.
Meitä jäi harmittamaan ettei ehditty tätä vaellusta pohjoissaaren reissulla tehdä, aikataulu oli tiukka ja sen verran huono kunto, että seuraavaksi päiväksi oltais tarvittu lepopäivä. Mutta jotain pitää jättää ensi kertaankin! Tongariro oli kyllä onneksi tosi upea muutenkin.
Komean näköistä ja kyllähän tuolla itsekin mielellään vaeltelisi! Olen saanut viime aikoina paljon kehuja Uuden-Seelalin patikointimahdollisuuksista, joten se kiehtoo kyllä kohteena jopa entistäkin enemmän. Sinne on kyllä jossain vaiheessa lähdettävä luontomatkailemaan!
Suosittelemme ehdottomasti! Tongariro on huikea, mutta muuten tykättiin Eteläsaaresta enemmän. Esim. Arthur’s pass on maksuton ja ruuhkaton, vaikka sekin on lähellä LOTR-kuvauspaikkoja.
Sieltä kirjoittelin aiemmin tässä postauksessa:
https://pleasebeseatedfortakeoff.com/taikametsiin-ja-takaisin
Hieno kokemus varmasti! Ja upeat värit tuolla! Tuo kivikkoinen osuus näyttää kyllä aika karulta ja voin hyvin uskoa, että kaikenlaisia onnettomuuksia tosiaan voi sattua. Itse kaaduin kerran Zionin kansallispuistossa Utahissa ihan sellaisella helpolla polulla. Kompastuin vaan pienehköön kiveen ja lensin naamalleni. Sormi oli pitkään kipeänä mutta onneksi parani, mutta paljon pahemminkin olisi voinut käydä. En oikein itsekään tajua mitä siinä tapahtui mutta onnettomuus voi siis sattua ihan missä vaan.
Voi ei, mutta onneksi sormi parani! Kyllä sitä vuorilla usein miettii mihin se pieni kompastuminen voi johtaa. Tässä hiljattain muistelin n. 30 v takaista patikointiani Grand Canyonissa kun luin, että siellä monet kuolee kun putoavat jyrkänteellä pissatessaan. On siinäkin kuolinsyy!
Tongariro on kyllä tosi upea ja maisemat vaihtelevia. Värejä löytyy joka makuun, mutta itse tykkäsin jopa eniten niistä värittömistä mustista kohdista. Nopeiden säämuutosten vuoksi samakin paikka näytti minuuteissa ihan erilaiselta.
Tulivuorten edessä tunteekin itsensä hobitiksi 😀.
Upeat maisemat siellä on! Uskon, että oli kipeiden jalkojen arvoista.
En itse tiedä, olisiko minusta enää 9h patikointiin, mutta jotain helpompaa ja lyhyempää reittiä olisi mahtavaa kävellä Tongariron kansallispuistossa.
Yleensä pyrin välttelemään kaikkea, missä on aikalimiitti ja tuossa tulikin esille se syy. Onneksi kuitenkin kuvat olivat onnistuneita.
Vuorille ei tosiaan olisi kiva jäädä pimeän tullen. Julkaisin muuten juuri toisen postauksen, jossa on enemmän kuvia. Se löytyy täältä: https://pleasebeseatedfortakeoff.com/on-a-windy-winding-path-of-tongariro/
Tuonne kun joskus pääsisi – tai ylipäänsä Uuteen Seelantiin! Se on ollut vuosia haaveenani, mutta matka on niin pitkä, että paikan päälläkin haluaisi mielellään viipyä vähän pitempään. Freelancerilla kuitenkin on harvoin mahdollisuutta lomailla kuin maksimissaan 2 viikkoa kerrallaan. Ja tokihan Uusi Seelanti on myös rahakysymys, mikä on omiaan hidastuttamaan tämän haaveen toteutumista. Siihen asti on kiva lukea muiden seikkailuista ja ihastella noita järjettömän hienoja maisemia kotisoffalta käsin.
Uusi-Seelanti tosiaan on kohde, jonne ei oikein kannata Suomesta asti matkustaa, ellei ole vähintään muutamaa viikkoa aikaa. Meillekin sopiva aika koitti vasta nomadielämän myötä ja käytiinkin sitten kahdesti heti peräkkäisinä vuosina. Olisiko sinullakin mahdollista tehdä töitä etänä? Itse olen tehnyt töitä yrittäjänä 23 v ja alunperin syy koko ammatinvalinnalle ja yrittäjyydelle oli siinä, että saisi matkustaa mahdollisimman paljon. Palkkatyössä oleva ei niin vain voi lomia ottaa, mutta free voi muokata oman näköisensä elämän, – nimensä mukaisesti vapaan elämän. Me siis nimenomaan tehdään töitä reissussa ollessamme.
Olipas mukaansatempaava juttu! Kivoja kuvamaistiaisia, mutta Tanjan lupailemaan kuvapostaus tuolta kelpaisi kyllä, näitä kuvia tahtoo lisää. 🤩
Kiitos Kati, kiva kuulla! Minäpä kirjoittelen jutun! Tai voi olla etten edes kirjoita kauheasti, mutta pistän sitäkin enemmän kuvia 🙌😊
Täällä olisi nyt lisää niitä kuvia 🙂 https://pleasebeseatedfortakeoff.com/on-a-windy-winding-path-of-tongariro/
Mielenkiintoinen postaus! Upeat kuvat. Kiitos.
Kiitos Minna! Tehdään vielä toinenkin postaus, johon tulee vähän enemmän kuvia. Laitoin tähän vain ne kuvat, jotka olivat alkuperäisessä Erä-lehden artikkelissakin, mutta Tongariro on niin upea, että sitä pitää esitellä vielä lisääkin.
Täällä on nyt enemmänkin kuvia katseltavaksi: https://pleasebeseatedfortakeoff.com/on-a-windy-winding-path-of-tongariro/
Tämä on ehkä itseäni eniten kaivelemaan jäänyt kohde Pohjoissaarella, nimittäin siinä mielessä, että jätettiin se väliin. Uskomattoman kauniiltahan nuo maisemat näyttää ja ilmakin oli teillä varsin hyvä. Joskus vielä haluan kyllä kulkea tuon reitin.
Ehdottomasti suosittelen käymään, jos vain suinkin pääsette takaisin Uuteen-Seelantiin! Mehän jumituttiin edellisenä vuonna Eteläsaarelle ja vuoden päästä oli “pakko” palata maahan ihan vain siksi, että mua jäi kans kaivelemaan tuon maailman parhaisiin kuuluvan patikan missaaminen. Pari viikkoa odoteltiin säiden paranemista, reitille ei edes päässyt sateiden vuoksi, mutta onneksemme aurinko alkoi helottaa ja päästiin patikoimaan. Ja oli tosiaan hyvä keli tuolloin meidän vaelluspäivänä. Uuden-Seelannin sää on niin arvaamaton, että kannattaa kyllä varata reilusti aikaa, että pystyy tarvittaessa odottelemaan. Ja jos sää on hyvä heti maahan saapuessa, niin sitten ihan ekana Tongarirolle!
Muuten Eteläsaari on meidän ehdoton suosikki, mutta tämä on se pohjoisen helmi, joka kannattaa jokaisen patikointia harrastavan kokea. Uskon että olisi sulle ja Marikalle just sopiva reitti!
Niin ja laitan myöhemmin vielä lisää kuvia erilliseen postaukseen. Tämä oli tosiaan alunperin Erä-lehteen tehty juttu, niin halusin laittaa tähän vain ne kuvat, jotka kuvatoimittaja alunperin lehteen valitsi, jotta pysyy alkuperäisessä kuosissa. Tongariro on niin upea paikka, että saatan tehdä ihan vain vaikka pelkän kuvagallerian, että saan esiteltyä paikkaa lisää. Ellen sitten ehdi kirjoitella englanninkielistä versiota tms.
Täältä löytyy nyt lisää kuvia: https://pleasebeseatedfortakeoff.com/on-a-windy-winding-path-of-tongariro/