Nyt on taas se jännä aika kun saa kurkata tilastoihin ja katsoa mitkä olivat kuluneen vuoden suosituimmat blogipostaukset.
Näiden listaaminen taitaa valitettavasti palvella eniten kirjoittajaa itseään ja kenties muita bloggaajia.
Kurkkaa silti pääsikö sinun suosikkisi kärkeen tai poimi uutta luettavaa, jos et ollut huomannut vielä tutustua kaikkiin.
Perinteiseen tapaani kirjaan top 12 -listan, sekä erikseen viisi suosituinta englannin- ja suomenkielistä artikkelia.
Ai niin, kerron tänäkin vuonna mikä oli se vähiten vetänyt floppi, vaikka sen kanssa kävikin tällä kerralla vähän hassusti.
Pidemmittä puheitta, mennään suoraan asiaan; tässä suosituimmat blogipostaukset 2022, olkaa hyvä!
Top 12 suosituimmat blogipostaukset 2022
2022 suosituimmat artikkelit liittyivät vähemmän yllättäen ajankohtaisiin aiheisiin ja -kohteisiin tai käsittelivät nomadielämää ja ulkomaille muuttamista. Sen sijaan yllättävää oli, että ensimmäisen ja toisen sijan veivät vanhat artikkelit.
- How to dress & dine in Italy
- How to stay over 90 days in Serbia (legally)
- Uutisia Ukrainasta
- Miksi en kerro ulkomaille muuttamisen byrokratiasta
- Miten tienata nomadina?
- Nainen saapuu Moskovaan, Saatana on jo siellä
- 5 affordable riads in Marrakech
- A quick guide to Belgrade
- Kenen joukoissa Serbia seisoo
- Viinitilan herratar Riikka Sukula janoaa oppia
- Noloin matkamokani – mikä maa, mikä valuutta
- Italian aperitivo-kulttuuri
Listan viimeisestä sijasta taisteli loppuun asti kaksi artikkelia, jotka vaihtelivat sijoitustaan päivittäin.
Kestosuosikkikohde Italia nappasi voiton, siis ensimmäisen sijan lisäksi siitä sijasta 12, mutta asuinmaamme Serbiaa käsittelevä artikkeli Kuinka kallista on asuminen Belgradissa jäi ainoastaan yhdellä lukukerralla jälkeen.
Listan ykkösenä oleva Italia-juttu on muuten kirjoitettu jo vuonna 2020 ja sitä luetaan joka vuosi yhä enemmän. Ei aavistustakaan miksi, mutta sen tiedän, etten uskalla edes päivittää sitä, kun tuo kerran noinkin hyvin toimii.
Toisena oleva Serbian oleskelulupaa käsittelevä juttu on vuodelta 2021. Sen suosio on toisaalta helppo ymmärtää, koska tänne muuttaa jatkuvasti ulkomaalaisia, joiden on lähes mahdotonta löytää tietoa oleskeluluvan hakemisen ehdoista ja prosessista. Vastattuani kysymyksiin kymmeniä kertoja somessa päätin koota tuon näköjään edelleen tarpeellisen vinkkipostauksen.
Uutisia Ukrainasta kirjoitin sodan toisena päivänä ja juttua luettiin alkuun niin paljon, että siitä tuli suosituin 2022 kirjoitettu artikkeli. Sen jälkeen Ukrainasta on kirjoitettu niin paljon, että ymmärrettävästi ihmiset ovat jo vähän väsyneitä ja turtuneitakin koko aiheeseen.
Taannoisen Siperian junamatkamme sarja oli siirtynyt julkaisusuunnitelmassa aina vain eteenpäin ja sen kirjoittaminen vuonna 2022 arvelutti. Sarja sai kuitenkin yllättävän hyvän vastaanoton ja Moskovan kauhukokemukset päätyivät jopa koko vuoden kuudenneksi luetuimmaksi artikkeliksi. Myös asuinmaamme Serbian suhtautuminen Ukrainan sotaan kiinnosti monia.
Yleisesti suosituimpia olivat erilaiset oppaat. Kuin myös näemmä noloin matkamokani.
Top 5 in English
Moni matkabloggaaja pohtii kannattaisiko kirjoittaa englanniksi. Vastaan edelleen että kannattaa.
Meillä englanninkielisiä artikkeleita on huomattavasti vähemmän kuin suomenkielisiä, mutta suosituimmat blogipostaukset -listalla niitä on jälleen kolmasosa.
Omia haasteitaan kahdella (tai usemmalla) kielellä kirjoittaminen tuo, sekä teknisesti että ajankäytöllisesti.
Järkevintä olisi pitää erikieliset blogit kokonaan erillään, mutta koska kirjoitan jo muutenkin kolmea eri blogia, niin annan mennä kaksi kieltä samassa. Pyrin kuitenkin helpottamaan lukijoiden eloa valikoiden avulla.
Yksi suurimmista syistä lisätä englanninkielistä sisältöä ei tosin ole uusien lukijoiden tavoittelu, vaan se, että meillä on jo valmiiksi yleisöä, jotka toivoisivat osaavansa lukea artikkeleitamme. Tiedän osan lukijoistamme kääntävän juttujamme Googlen avulla. Lukukokemuksen täytyy olla hirveä, joten kiitos sitkeydestä, yritän palkita kirjoittamalla edes osan aiheista valmiiksi englanniksi.
Näistä alunperin englanniksi kirjoitetuista viisi luetuinta olivat seuraavat artikkelit:
- How to dress & dine in Italy
- How to stay over 90 days in Serbia (legally)
- 5 affordable riads in Marrakech
- A quick guide to Belgrade
- Michelin stars of Belgrade
Kuten huomaat, ainoastaan viides näistä ei yltänyt top 12 -listalle. Joskin se on kirjoitettukin vasta joulukuun puolivälin jälkeen.
Tämä on yksi niistä artikkeleista, jonka kirjoitin lukijoiden toiveesta.
Kun Belgradin uudet Michelin-maininnan saaneet ravintolat julkistettiin, satakunta täällä asuvaa expatia yritti urhoollisesti tavata suomenkielistä artikkeliani Google-kääntäjän avulla, joten pakkohan se oli lopulta kääntää valmiiksi.
Italia on kestosuosikki suomeksi ja englanniksi, kulloinenkin oleskelumaamme nousee aina kärkeen, joten kolme Serbia-artikkelia ja yksi Italia-aiheinen top-listalla ei hämmästytä.
Sen sijaan Marrakeshin kiilaaminen joukkoon oli pienoinen yllätys. Kenties kohde on taas nousussa pandemian jäljiltä?
Marrakesh oli myös ainoa listalle noussut Euroopan ulkopuolinen kohde, mutta eipä mekään olla nyt Euroopan ulkopuolella matkusteltu.
Top 5 suomeksi
- Uutisia Ukrainasta
- Miksi en kerro ulkomaille muuttamisen byrokratiasta
- Miten tienata nomadina?
- Nainen saapuu Moskovaan, Saatana on jo siellä
- Kenen joukoissa Serbia seisoo?
Nämä tulikin käsiteltyä jo päälistalla eli ajankohtaisuus näkyy, mutta yhä useampi tuntuu olevan kiinnostunut myös ulkomaille muuttamisesta, nomadielämästä tai hitaista reissuista. Hyvä niin, onhan hitaasti matkustaminen koko tämän blogin juju.
Meillä on muuten myös Muuttolinnut-ryhmä Facebookissa. Se on tarkoitettu juurikin pitkiä reissuja tai muuttoja suunnitteleville.
Jos aihe tuntuu omalta, niin olet lämpimästi tervetullut mukaan keskustelemaan.
Vuoden surkimus
Mutta mikä olikaan se vähiten kiinnostanut postaus?
Minä onneton menin julkistamaan sen somessa jo 30.12. ja miten siinä sitten kävikään…
Juttu alkoi kiinnostaa niin paljon, ettei se jäänytkään viimeiseksi, eikä edes toisiksi viimeiseksi.
Tulin siis vahingossa manipuloineeksi tuloksia, mutta se meinasi olla tarina veneretkestämme jäätävään luolaan täällä Serbiassa.
Todellisuudessa viimeiseksi tuli artikkeli Greyhoundilla halki Australian Outbackin. Mutta se on julkaistu vasta vuoden viimeisenä päivänä, joten se lähti melkoiselta takamatkalta kirimään. Juttua on luettu tässä alkuvuoden puolella jo runsaasti, joten ei sitä voi parhaalla tahdollakaan flopiksi kutsua.
P.s. Muille blogeilleni en vastaavaa listausta tee, mutta juttuja minimalismista löydät Minimaattorista ja vinkkejä bloggaamiseen Creastockista. Käy kurkkaamassa!
Sinulla on tosi paljon hyvin kirjoitettuja tekstejä ja tykkään sekä tarinallisuudesta että selkeiden vinkkien ja ohjeiden antamisesta. Tarinoita on kiva lukea, vaikka ei ikinä olisi käynyt lähelläkään ko. paikkaa ja ohjeita kaipaa silloin, jos on menossa. Molempi parempi. Aila
Voi kiitos paljon, Aila! Mukava kuulla, että molemmat tyylit ovat pidettyjä.
Olenkin törmännyt tuohon Muuttolinnut -ryhmään.
Tykkään lueskella näitä koosteita, sillä itse pääsee hiukan helpommalla kun haluaa etsiskellä erilaisia juttuja ja on hyvä nostaa niitä vanhempiakin juttuja tällä tavoin uudelleen esiin.
Kiva kuulla! Se on kyllä ihan totta, ettei kaikki välttämättä huomaa etsiä valikoista niitä aiempia juttuja ja jos on uudempi lukija, niin silloin voi olla helpompi valita niistä postauksista, jotka ovat kiinnostaneet muitakin.
Kyllä, tästä on helppo lähteä liikkeelle kun näkee heti minkä tyyppistä kirjoittelua ja aihetta blogissa on.
Näitä listoja on mielenkiintoista lukea, mutta olet oikeassa, että nämä todennäköisesti kiinnostavat vain kirjoittajaa itseään tai muita bloggaajia. Minusta on hauska muutenkin tutkia blogin analytiikkaa ja yllättyä miten jotkut jutut lähtevät lentoon ja jotkut eivät sitten millään. 🙂
Tykkään kans seurata tilastoja. Joskus näissä tulee isoja yllätyksiä: joku pitkään ja hartaasti kirjoitettu omasta mielestä hyvä juttu ei kiinnosta juuri ketään ja sitten joku suht nopeasti tehty omasta mielestä vähän turhakin juttu vetääkin ihan älyttömästi lukijoita.
Kun olen valmentanut bloggaajia muutenkin, ajattelen että näistä voi tosiaan olla hyötyä tutkiskellessa minkälaiset sisällöt vetävät. Suosittelen kaikille tilastointia ja pureutumista siihen mikä itsellä vetää, vaikkei niitä edes julkaisisi.
Tästä saikin paljon lisäpohdintaa omaan kirjoittamiseen, joka on vasta alkutekijöissään. En myöskään ole lukenut kovin montaa artikkeleistasi, pitää korjata asia!
Kiitos Raija, mukava kuulla!
Tiesithän muuten, että siellä BA-valmennuksen FB-ryhmässä on mediatiedostoissa tallenteita torstai-liveistä, joissa on myös vinkkejä bloggaamiseen? Siellä pitäisi olla vielä monia munkin aikoinaan vetämiä.
Sitten taas yritykseni sivuilla https://creastock.fi on myös muutamia artikkeleita bloggaamiseen liittyen ja myös sen YouTube-kanavalle teen ehtiessäni pieniä vinkkivideoita https://www.youtube.com/@creastock ja tietysti täältä matkablogista voi tutkailla eiliseen kysymykseesi liittyen sitä faktojen ja tarinoiden suhdetta postauksissa.
Tuo Riikka Sukula -juttu on ainakin jäänyt mieleeni. Ja aika monta juttua on tullut luettua, vaikka Balkanin suunta erityisesti ei nyt taas ole ollut oikein ajatuksissamme, siis matkailumielessä. Ei niin, että siinä olisi jotain vikaa, mutta on vaan niin paljon muitakin houkutuksia 🙂
Monet postaukset ovat jääneet mieleen, mutta koska ruokajutut on aina ihan parhaita, niin suosikkini on juttu Belgradin Michelin-maininnan saaneista ravintoloista. Toivottavasti sen postauksen vinkit tulevat vielä käyttöön… 😉
Mielenkiintoisiltahan nuo kaikki kuulostavat. Itselle tuli pakottava tarve poiketa lukemaan Nainen saapuu Moskovaan, Saatana on jo siellä. Siinä oli kyllä oma tunnelmansa, en edes löydä tarpeeksi kuvaavaa sanaa. Se myös saattoi osua silmään erityisesti siksi kun tuossa vajaa vuosi sitten ajattelin lukea Saatana saapuu Moskovaan uudelleen. Olin jo hakemus kirjan kirjastosta ja lukenut muutama kymmenen sivua, kunnes 24.2. päivä valkeni. Kirja jäi kesken, valitettavasti sota jatkuu edelleen.
Sinulla on niin runsas valikoima jutuissa, että tämänkin kanssa menee nyt hyvä hetki. Kaikkia en olekaan lukenut aikaisemmin.
Hyvä on tehdä vähän inventaariota vuoden tai kauden päätteeksi. Oppii siinä samalla paljon.
Komppaan muita, tänne on aina kiva tulla lukemaan laadukkaita ja kivasti tuotettuja sisältöjä! 🙂 Myös tää postaus oli mielestäni kiva! Moni listalla keikkunut oli hyvässä muistissa!
Kiitos, minä (kuten ilmeisemmin monet muutkin) pidän listoista ja top-jutuista, myös blogihaasteista. Oli kiva, kun olit kirjoittanut myö pahnan pohjimmaisesta, pitää itekin käydä kurkkaamassa, mikä oli viime vuoden pohjimmainen omassa blogissani.
Kaikki tämän blogin artikkelit ovat aina niin hyvin kirjoitettu, että on suuri ilo lukea! Tilastot ovat mielenkiintoisia.. ehkä välillä sitä tietääkin jo etukäteen mikä vetää lukijoita, jotkut taas vähän yllättävät. Vuoden blogiotsikoksi äänestän Nainen saapuu Moskovaan, Saatana on jo siellä. 👏🏻 Jos ja kun tällainen äänestys järjestetään.
Oi kiitos paljon Tiina kauniista sanoistasi! On kyllä jännä nähdä aina mitkä postaukset vetävät. Joskus raapustat jotakin sydänverellä monta päivää ja se ei sitten kiinnostakaan “ketään”. Toisinaan teet jonkun nopean postauksen miettien viitsiikö tästä edes kirjoittaa ja sitten just siitä jutusta tuleekin huippusuosittu. Tuo nainen saapuu Moskovaan, Saatana on jo siellä, on yksi niistä, jota pohdin haluanko kertoa noista tapahtumista julkisesti. Lopulta päätin julkaista sen näin vähän erilaiseen tyyliin kirjoitettuna ja se oli kyllä tosi tykätty. Hauskaa sinänsä, että tuo kolmannessa persoonassa kirjoittaminen sai monen epäilemään, onko tarina edes totta. Vaikka olihan se jo itsessään niin absurdi kokemus, etten ihmettele jos epäilyttää. Ja hihii, pidetään vaikka se äänestys täällä kommenteissa!
Minä veikkaan, että ero kielten välillä syntyy siitä, että englanninkielinen yleisö ei ole ihan valmis vastaanottamaan tarinallisia tekstejä (huomasin, että enkku-nykykirjallisuus on aika riisuttua asiakirjatekstiä kaunokirjallisuuden sijaan, erityisesti amerikkalainen). Myös se, että suurin osa englanninkielisiä tekstejä lukeneita ei ole itse äidinkieleltään enkkuja. Kolmas syy on se, että teidän kirjoitustapa vaihtelee selvästi: englanti on enemmän asiakirja ieltä kun suomi on tarinallisempi ja kauniimpi. Se viehättää suomalaisia enemmän.
Jos nyt mennään mun omiin suosikkeihin, niin minä olen jäävi sanomaan mitään ruokapostauksista, koska oma typistetty makuaisti ei anna mun nauttia monimutkaisia makuyhdistelmiä. Joten luen ruokapostauksia vain silloin, kun teksti on poikkeuksellisen mukaansatempaava. Teidän blogin tapauksessa vuoden 2022 suosikkini oli se ruokapostaus, jossa kävitte maistamassa perinteisiä maltalaisia ruokia. Muuten luen mielelläni juuri matkakertomuksia. En minä varmaan koskaan tee Siberia-reissua, mutta lukunautintona se oli aivan huippuluokkaa. Myös Japani-sarja oli hieno. En edes pysty valitsemaan yhtä ainoa postausta, ne toimivat parhaiten juuri näin sarjoina.
Ja toki Nainen saapuu Moskovaan, Saatana on jo siellä – oli aivan loistava, aivan kuin olisin lukenut jännittävän minidekkarin.
Hyviä pointteja! Sitten yksi tärkeimmistä on vielä sekin, että englanninkielinen yleisö tulee enimmäkseen hakukoneilta, josta haetaan juurikin täsmävastausta johonkin asiaan.
Sitten taas sekin, että vaikka Google on pullollaan sisältöä englanniksi, niin on käsittämättömän paljon sellaista höttöä, joka on koottu netistä ja osa jopa sellaista, ettei kirjoittaja ole selvästi edes käynyt itse paikan päällä.
Suomenkielisiä postauksia taas jaetaan myös someen, joten sieltä niitä tarinoita luetaan kun tulee vastaan. Olettaen että aihe yhtään kiinnostaa.
Olen testaillut molempia muotoja vuosien varrella, siis tätä tarinallisuutta ja selkeitä vinkkejä/oppaita molemmilla kielillä ja niissä on iso ero kielten välillä kumpi kiinnostaa.
Suomalaisissa lukijoissa on paljon sellaisia, jotka eivät edes itse välitä matkustaa, mutta ovat kiinnostuneita lukemaan tarinoita.
Kiitos kun jaksoit myös miettiä mitkä postaukset olivat sinun suosikkejasi, siitä on paljon apua kun mietin tulevien postausten tyylejä!
Ja Japaniahan täältä tulee lisääkin, sieltä kerrottavaa riittää kun olen viettänyt siellä niin paljon aikaa, mutta siellä ollessa en tule yleensä kirjoittaneeksi blogia, vaan kerään muistiinpanoja ja fiilistelen.
Minäkin tykkään lueskella listoja ja tilastoja ja ne kiinnostavat myös muita lukijoita niin kuin huomasin omasta blogistani. Hauskaa se on jollain tavalla, pääsee vertaamaan itsensä muihin lukijoihin tällä tavalla.
Mäkin tykkään just siitä, että listoilta voi katsoa onko omat suosikit olleet myös muiden suosikkeja. Siis toisten bloggaajien listoilla.
Ja sillä kuulisin mielelläni myös omilta lukijoiltani onko heitä kiinnostaneet postaukset päässeet kärkeen vai onko meillä jokin pieni uskollinen tietyn aiheen lukijakunta, jonka suosikit eivät nouse yleisesti suosituiksi.
Nyt en maininnutkaan ollenkaan ruokapostausten sijoituksia erikseen, vaikka ne ovat meillä sitä tärkeimpiin kuuluvaa sisältöä. Varsinaisia ruokamatkailijoita on kuitenkin edelleen aika vähän ja nyt suosituimpien listalla olikin tosi vähän ruoka-aiheita. Kyllä ne kiinnosti edelleen entiseen tapaan, mutta nämä kärkeen yltäneet kiinnostivat vieläkin enemmän. Ajankohtaisaiheissa oli varmasti paljon uusia lukijoita.
No mitäs siitä, että muillakin bloggaajilla on lukemista? 😁 Minäkin tykkään lueskella
No niinhän se on! Uskoisin että juurikin toisia bloggaajia kiinnostaa tietää mitkä aiheet vetävät!
Näitä on mielenkiintoista lukea! Varsin erityylisiä nuo suosituimmat. Ja edelleen samaa mietin kuin vuosi sitten, että yllättävän luettuja nuo englanninkieliset ovat. Ilmeisesti kv-lukijoita löytyy hyvin Googlen kautta.
Kiitos Mikko, kiva kuulla että kiinnostaa! Johdonmukaisesti nämä kyllä noudattavat sitä kaavaa, että eniten kiinnostaa ajankohtaisuus ja meillä spesiaalina tämä hidas matkustaminen.
Englanninkielisiin tulee kyllä kivasti liikennettä hakukoneilta, mutta siellä täytyy muistaa kova kilpailu. Niissä toimii parhaiten kun kirjoittaa aiheista, joista on vaikea löytää tietoa englanniksi. Ja myös kohderyhmän rajaaminen on tärkeää. Kirjoitan aika usein englanniksi sellaisia postauksia, jotka jakavat tietoa ei-eurooppalaisille täällä matkustamisesta.
Ja tietysti tämä Serbia täyttää myös helposti kriteerit, tänne muuttaa paljon ihmisiä esim. P-Amerikasta ja he hakevat tietoa oleskeluluvista ym ja sitten tultuaan vinkkejä vaikkapa niistä hyvistä ravintoloista.
Sellainenkin jännä ero löytyy, että suomalaiset lukevat paljon matkatarinoita, kun taas englanninkielinen yleisö etsii puhtaasti tietoa.