On aika tehdä blogin puolivuotiskatsaus: Puolet matkailuvuodesta 2022 on jo huvennut!
Tarkastellaanpa mikä kiinnostaa tänä vuonna matkablogin lukijoita.
Tai on kiinnostanut ainakin ensimmäisellä vuosipuoliskolla.
Aiemmissa vuosilistauksissani olen luetteloinut kaksitoista luetuinta artikkelia, joten puolivuotiskatsaukseen sopinee top 6 -listaus.
Kuuden yleisesti suosituimman lisäksi vertailen mitkä tänä vuonna ja tähän mennessä julkaistuista olivat suosituimpia, jotkut postaukset kun tuntuvat olevan kestosuosikkeja.
Koska kirjoitamme sisältöä sekä suomeksi että englanniksi, on hyvä seurata myös eroja eri kielisten lukijoiden välillä.
Ehkäpä tästä on hyötyä ainakin toisille matkabloggaajille, jotka miettivät mitkä aiheet vetävät vuonna 2022 matkablogien lukijoita.
Siispä blogin puolivuotiskatsaus olkaa hyvä!
Top 6 – vuonna 2022 julkaistut artikkelit
- Uutisia Ukrainasta
- Kenen joukoissa Serbia seisoo?
- Nainen saapuu Moskovaan, Saatana on jo siellä
- Noloin matkamokani – mikä maa, mikä valuutta?
- Kuinka kallista on asuminen Belgradissa?
- Ostoskorin hintavertailu Belgrad
Ajankohtaisuus toimii edelleen. Vähemmän yllättäen Ukraina ja Venäjä kiinnostavat tänä vuonna, vaikka eivät olekaan matkakohteiden kärkipäässä tällä hetkellä.
Ukraina-artikkelini on ollut tämän vuoden jutuista aivan ylivoimaisesti suosituin.
Odottelen mielenkiinnolla onnistunko kirjoittamaan toisen vuosipuoliskon aikanakaan yhtäkään sitä ohittavaa artikkelia.
Uutisia Ukrainasta on silti teksti, jota en olisi ikinä toivonut voivani kirjoittaa. En oikein osaa iloita sen suosiosta.
Voi kunpa olisitte lukeneet – ja voineet lukea – mieluummin vaikka ukrainalaisten(kin) ystäviemme kanssa tekemästämme jooga- ja patikointiretkestä Montenegroon.
Kulloinenkin asuinmaamme kiinnostaa lukijoitamme aina, mutta tänä vuonna Serbia on saanut kyseenalaisen kunnian olla kärjessä juurikin tämän sotauutisoinnin vuoksi.
Olen saanut poikkeuksellisen paljon palautetta siitä, miten voimme asua Serbiassa ”joka tukee Venäjää” ja suoranaista trollausta.
Virheellisiä käsityksiä onkin saanut ampua alas oikein urakalla.
Toisaalta hyvä, että porukka on löytänyt blogiimme, vaikka sitten trollatakseen.
Ehkäpä jotakin faktaakin on tarttunut matkaan artikkeleitamme lukiessa.
Ainakin Serbian poliittiseen tilanteeseen liittyvä postaukseni nousi tänä vuonna julkaistujen artikkeleiden listalla kakkoseksi.
Myös yleinen hintataso Belgradissa on kiinnostanut kovasti lukijoitamme.
Top 6 – suomenkieliset postaukset
Tätä listaa en nyt viitsi edes näpytellä uudelleen.
Se on nimittäin tismalleen sama kuin tänä vuonna julkaistujen top 6.
Syytä ei tarvinne hakea kaukaa.
Olemme nimittäin julkaisseet hävettävän vähän englanninkielistä sisältöä tänä vuonna, kun olemme keskittyneet purkaamaan suomenkielistä artikkeliruuhkaa aiemmista reissuistamme.
Blogin puolivuotiskatsaus antaakin parhaiten tietoa matkailun trendeistä suomeksi kirjoitettujen juttujen kautta, englanninkieliset vaeltavat historian varjossa.
Top 6 – how did I do in English
- How to stay over 90 days in Serbia (legally)
- How to dress & Dine in Italy
- A Quick guide to Belgrade
- Tanja was seduced by Belgrade, Livia by Belgradian
- 5 affordable riads in Marrakech
- How to get a PCR test in Serbia?
En ole erityisen yllättynyt, että Serbian oleskelulupaa koskeva tietoiskuni vetää edelleen.
Kyllä tänne edelleen uusia tulijoita riittää, eikä viranomaisten serbiaksi tuottama materiaali ole ihan kaikille keltanokille kovin helppolukuista. Siis suurimmalle osalle ei ole.
PCR-testausohjeiden suosio sen sijaan yllätti ihan oikeasti. Rokotettuja matkalaisia kun testausvaatimukset eivät ole koskeneet enää pitkään aikaan. Kevään jälkeen testiä ei ole kyselty enää rokottamattomiltakaan.
Ikisuosikki Italia ei noussut ensimmäisellä vuosipuoliskolla kärkeen ollenkaan ja se oli itselleni kaikkein suurin yllätys. Englanninkielisessä top kuudessa yksi vanha Italia-juttuni sentään nousee edelleen jopa kakkoseksi.
Miksi juuri tämä postaus kaikista, mene ja tiedä.
Hakukoneoptimointi on ilmeisesti onnistunut niin hyvin, että lienee viisainta olla sorkkimatta tähän artikkeliin ollenkaan?
En ole näiden ”miten tehdä jotakin tai miten tämän tein” -artikkeleiden vannoutunein fani, mutta pakko se on uskoa kun tilastot kertovat.
How to – artikkelit näyttävät vetävän parhaiten.
Englanninkielinen yleisö luonnollisesti googlaa asioita juurikin tällä tavalla.
Suomen kielessä ei ole yhtä itsestään selvää hakusanamuotoa.
Joten jos artikkeli käsittelee jonkin asian tekemistä – tai siis sitä miten se tehdään parhaiten – tämä muotoilu on järkevä.
Väkisin en lähtisi sitä mihinkään otsikkoon syöttämään.
Ylipäänsä otsikoin aika villisti hakukoneoptimoinnista piittaamatta.
Uskon, että väkisin vääntäminen on varmin tapa menettää lukijat.
Top 6 – tänä vuonna luetuimmat koko blogin 6 vuoden historian ajalta
- Uutisia Ukrainasta
- How to stay over 90 days in Serbia (legally)
- How to dress and dine in Italy
- Kenen joukoissa Serbia seisoo?
- Nainen saapuu Moskovaan, Saatana on jo siellä
- Noloin matkamokani – mikä maa, mikä valuutta?
Tämä blogin puolivuotiskatsaus -listaus ei siis käsittele koko blogini historian luetuimpia artikkeleita, vaan sitä mitkä ovat olleet tänä vuonna luetuimmat jutut kaikista tähän asti julkaistuista.
Kärkeen ei mahdu ainoatakaan pääaihettamme käsittelevää juttua eli varsinaista ruokamatkailupostausta, ei myöskään patikointi ja pulahtelu -aiheita. Politiikka on kiinnostanut eniten. Hups.
Kaikkien artikkeleiden top 6:een mahtuu jopa kaksi englanninkielistä juttua.
Selvästikin englanniksi kannattaisi julkaista useamminkin.
Väitän siis edelleen vastaan sille, ettei ei-natiivin kannattaisi lähteä kilpailemaan natiivikielenkäyttäjien kanssa.
Kyllä kannattaa, kunhan sisältö on sellaista, ettei sille ole liikaa kilpailua.
Englanninkielisistä maista en pääsääntöisesti kirjoita kuin suomeksi, joskin työlistallani on joitakin aiheita, joissa voisin tuoda esiin uutta näkökulmaa ulkomaalaisena.
Geneeriset ”Lontoon parhaat nähtävyydet” -postaukset kannattanee unohtaa, mutta itse en suosi sellaisia edes suomenkielisissä julkaisuissa.
Kumpaakaan suosituimmista englanninkielisistä jutuista en ole kirjoittanut tänä vuonna, kun taas kaikki neljä listalle mahtunutta suomenkielistä ovat tuoreita artikkeleita.
Muilta listoilta puuttunut noloimman matkamokani paljastaminen on selvästi innostanut suomea taitavia lukijoita kurkkaamaan millaisia pöljiä sattumuksia kokeneellekin matkailijalle voi tapahtua. Pidän siis tämän mielessäni ja kerron jatkossakin niistä vähän vähemmän onnistuneista kokemuksistani maailmalla.
Kyllä niitä tuolla julkaisulistallanikin riittää jo entuudestaan, joten pysy kuulolla, täältä pesee kaikenlaista reissupyykkiä!
Muuten: viime vuosina minulla on ollut tavoitteena tuplata blogin kävijämäärä vuosittain. Tälle vuodelle en enää sellaista tavoitetta asettanut, koska se tuntui jo vähän liian isolta urakalta. Ajattelin josko kuitenkin vaikka +50% kasvua voisi tavoitella.
Nyt tammi-kesäkuussa uniikkeja lukijoita oli 62,80% enemmän kuin viime vuoden vastaavalla ajanjaksolla, joten tavoite on ainakin tähän mennessä ylitetty kirkkaasti. Kiitos siitä teille uskolliset ja uudet lukijamme!
P.s. Jos olet bloggaaja, kerro kommenteissa millaisia huomioita sinä olet tehnyt? Mikä vetää tänä vuonna verrattuna vaikkapa pandemian tiukimpien rajoitusten aikaan?
Kirjoitatko useammalla kielellä ja miten se näkyy blogisi tilastoissa?
Jos taas et ole bloggaaja, kuulen erittäin mielelläni mikä on ollut sinun suosikkisi tämän vuoden artikkeleistamme ja miksi!
Paluuviite: Blogin vuosi 2022: Listat ja tilastot - In Via - Bloggaajan arki
Kävin just lukemassa tuon englanninkielisen riad-postauksen. Kiitos siitä! Marokon matka on suunnitteilla ehkä ens talveks, joten kaikki vinkit on tervetulleita.
Omassa blogissa viime kuukausina (ja sitä ennenkin jo) on kärkeä pitäneet mm. Saariselkään ja saamelaisiin liittyvät postaukset, sekä kestosuosikki Meksiko. Tämän kevään ja kesän aikana yllättävää suosiota ovat alkaneet nauttimaan vanhat postaukset Panamasta sekä suuri skuuttiopas. Myös Köpiksen Christiania on kiinnostanut ihmisiä viime aikoina todella paljon. Inarin seudun lisäksi ihmisiä tuntuu kotimaassa kiinnostavan Astuvansalmen kalliomaalaukset ja Suomi bucket list. Uusimmat Italia-postaukset ovat myös luettuja, sinne tuntuu aika moni matkaavan nyt.
Mielenkiintoisia ykkösaiheita sulla kyllä! Tuo saamelaisuus on helppo ymmärtää; meille suomalaisille saamelaiskultturin pitäisi olla tuttu, mutta ei se kuitenkaan ole. Heidän kulttuuriaan on niin pitkään vähätelty ja lakaistu maton alle, ettei monikaan tiedä siitä juuri mitään. Ehkä aika on nyt kypsä sille, että nuoremmat sukupolvet alkavat perehtyä aiheeseen.
Italia! Mullahan Italia ja Japani ovat ykköskohteet ja -aiheet, mutta siinä missä Italia pysyy aina kärjessä (paitsi nyt sitten jostain kumman syystä ei niinkään tämän vuoden alussa), niin kiinostus Japania kohtaan vaihtelee tosi paljon eri vuosina. Kirjoitan aina välillä sieltä muutaman postauksen ja joskus ne vetävät tosi hyvin, toisinaan ei juuri ollenkaan. Pandemian aikana sinne ei tietysti ole päässyt matkustamaankaan, joten sekin on tietysti vaikuttanut nyt parin vuoden aikana.
Hei kiva että Marokko-postauksestakin oli iloa! Meillä on siellä Marokko-kategoriassa suomenkielisiäkin postauksia Marrakeshista, Fesistä ja Chefchaouenista, jos haluat kurkkia lisää vinkkejä.
Ukrainan sodan alkumetreillä myös omat Ukrainasta kertovat postaukset keikkuivat luetuimpien listoilla. Nyt ne ovat antaneet tilaa kotimaasta kertoville jutuille. Paljon luetaan myös esimerkiksi Pariisista ja Belgiasta kirjoittamiani juttuja, joka jaksaa yllättää. Jutut ovat jo vanhoja, mutta jokin niissä kiinnostaa. 🙂
Ajankohtaisuus on tosiaan tärkeää, mutta sitten taas toisissa sillä ei tunnu olevan mitään merkitystä. Kirjoitin myös hiljattain jutun ihka ensimmäisestä Pariisin matkastani, josta siis on jo kaksikymmentä vuotta, ja sitä luettiin tosi paljon. Luulin, ettei ketään kiinnostaisi niin vanhat jorinat. 🙂
Näitä on aina mielenkiintoista lukea. Ja tuo on hyvin tuttua, että omat suosikit ei olekaan niitä luetuimpia postauksia. Mistäköhän lie sekin johtuu? Meidän blogi on kaksi kielinen ja lukijamäärät on yleensä menneet lähes tasan puoliksi molempiin kieliin, mutta kesällä aina suomalaisten lukijoiden määrä nousee roimasti. Ja Suomen postaukset ovat suosittuja. Ulkomailta kansallispuistoja käsittelevät postaukset tuntuu aina kiinnostavan.
Kiitos Paula! On se vaan surkuhupaisaa, kun jotakin juttua väännät sydänverellä päiväkausia ja käytät paljon aikaa taustoittamiseen, eikä se sitten kiinnosta “ketään”. Sitten taas joku pikaisesti raapustettu juttu lähtee ihan laukalle.
Moni muukin on sanonut, että kansallispuistojutut kiinnostavat. Pandemia varmasti lisäsi ihmisten kiinnostusta luontomatkailuun ja retkeilyyn. Mulla ei patikointijutut nouse kärkeen, mutta toisaalta mä en myöskään kirjoita selkeästi reittioppaita ja kohteetkin on vähän epätyypillisempiä.
Minäkään en yllättynyt listoista. Ajankohtaisuus, kausiluonteisuus ja esimerkiksi erilaiset lisytat ja vinkit toimivat blogissa tällä hetkellä. Hyvinvointiaiheet samaten.
Aivan totta, myös kausiluonteisuus on hyvä huomio. Matkajutuissa esim. Eurooppa vetää kesällä ja kaukokohteet talvella.
Mun täytyisikin vertailla tuota listojen vetävyyttä. En ole kiinnittänyt huomiota, että ne vetäisivät tässä blogissani erityisen hyvin, mutta Minimaattori-blogissani ne ovat aina olleet tosi suosittuja. Sitten tietysti kaikki omakohtaisuus ja henkilökohtainen pohdinta kiinnostaa. Yhteiskuntaan liittyvien tekstien suosio on kyllä yllättänyt itseni. Pitkään pidin journalistin työtäni erillä matkailuaiheista, että positiivinen henki säilyisi, mutta niitä juttuja on toivottu ja luettu paljon, joten sitäkin puolta pidän edes jonkin verran esillä. Täytyy vain pitää se balanssi, ettei mene liian kauas matkailijoita kiinnostavista näkökulmista.
Meillä suosituimpia tuntuvat olevan Suomi-aiheiset artikkelit. Tämä tosin oli näin jo ennen pandemia-aikaa. Saapa nähdä, miten tämä tästä kehittyy.
En ole sinänsä yllättynyt. Teette kuitenkin kattavaa settiä Suomen patikointikohteista. Uskon, että ne ovat hyödyllisiä monille aloitteleville vaeltajille tai uusia kohteita etsiville.