Kypros, maa numero 90 minulle, 64.s Ismolle.
Uutta maata ei ollutkaan tullut neljään ja puoleen vuoteen ja pandemian aikana olemme tehneet vain yhden reissun Serbian rajojen ulkopuolelle.
Poikkeusaika on venynyt ja vanunut ja matkat siirtyneet yhä pidemmälle hamaan tulevaisuuteen.
Odotellessamme pääsyä työreissuihin, yksi asiakaslehtemme ehdittiin jo kokonaan lakkauttaakin.
Kun saimme toiset rokotteet kesäkuun alussa, olimme luottavaisia, että edes yksi Italian matkoistamme toteutuisi pian. Mutta Italiapa ei hyväksykään Serbiassa annettuja rokotteita, ainakaan vielä, vaikka meillä onkin EU:ssa hyväksytyt Astra Zenecat, viimeisin Hollannissa valmistettukin.
Tilanne alkoi turhauttaa. Ei me voida olla loputtomiin tekemättä töitämme, on tässä jo vähitellen päästävä tositoimiin.
Lopulta hermoni petti ja kuumeisen (ei sentään konkreettisesti) lentovaraussivuston selaamisen jälkeen painoin osta-nappia.
Maailma, täältä me taas tulemme!
Miten matkailu pandemian aikana sitten onnistuu?
Mihin voi matkustaa pandemian aikana?
Jokaisella maalla on omat säännöksensä mistä ja miten sinne saa matkustaa.
Jokaisen kannattaa siis tarkistaa kohdemaansa matkustusehdot kunkin maan hallituksen virallisilta sivuilta ennen kuin ostaa matkalippuja.
Kun Italia oli siis edelleen tavoittamattomissamme, aloimme selvitellä mihin me täältä Serbiasta pääsisimme.
Kohteen valinnassa painoi myös turvallisuus tautitilanteen suhteen, sekä lyhyet ja suorat lennot, edellä mainitusta syystä.
Näillä ehdoilla päädyimme valitsemaan Kyproksen, joka kaiken lisäksi oli kolmanneksi viimeinen Euroopan maa, jossa en ollut vielä käynyt.
Joskin laajemmalla rajauksella näitä oli vielä viisi (nyt enää neljä), koska myös Georgian ja Azerbaidžanin matkamme on siirtyneet aina vain eteenpäin.
Vasta kotiin palattuamme tajusin, että Kypros oli myös viimeinen EU-maa, jossa en ollut käynyt. Ainakin ne on nyt sitten kaikki bongattu.
Varmasti moni ajattelee, että meillä on oma napa lähinnä ja nyt ei saisi matkustaa yhtään mihinkään.
Olemme olleet tiukoissa karanteeneissa, käyttäneet maskia ruokakaupassa käydessämme ja pysytelleet lähinnä kotona tapaamatta ihmisiä.
Sen enempää en ala valintojani selitellä, mutta totean, että 1 v ja reilut 7 kk ilman töitä on ollut yrittäjän ja freelancerin perheessä aika paha rasti.
Toisekseen olen tullut siihen tulokseen, että matkustaakin voi turvallisesti, kunhan huolehtii turvaväleistä ja sen sellaisista.
Välillä on turhauttanut katsella sivusta sitäkin, kuinka jotkut liikkuvat huolettomasti kotikulmillaan väkijoukoissa, mutta maiden rajojen ylittäminen on suunnilleen pahin mahdollinen asia, jonka nyt voi tehdä.
Teoriassahan me olisimme voineet matkustaa pressikorttiemme avulla koko pandemian ajan, mutta olemme halunneet kantaa kortemme kekoon ja välttää kaikkea matkustamista.
Toisaalta töiden tekeminen kohteissa olisi ollut joka tapauksessa lähes mahdotonta jo pelkästään laajojen ulkonaliikkumiskieltojen takia.
Miten voi matkustaa muita suojaten?
Edelleenkään en matkustaisi huolettomasti alueille, joilla ihmiset odottavat vielä rokotteitaan, mutta rokotteista muista kuin lääketieteellisistä syistä kieltäytyviä en ala loputtomiin suojella kotona pysyttelemällä, kun ei tässä pyhälläkään hengellä eletä.
Suojelen kyllä muilla tavoin, mutta siitä lisää pari kappaletta myöhemmin.
Kohteen valinnassa painoi siis myös alueen rokotekattavuus.
Kyproksen 876 000 asukkaasta 494 000 eli 56,4 % on täysin rokotettuja, 63,7 % on saanut vähintään yhden rokotteen.
Ei niin hyvä tilanne kuin voisi olla, mutta kohtuullisen kattava. Aiemmin varsin huono tartuntatilannekin on ollut paranemaan päin.
Kyproksen hallitus on myös tehnyt päätöksen, että maahan saa matkustaa pelkällä negatiivisella PCR-testituloksellakin, joten näkemyksemme mukaan matkustaminen on ok, kun sen maan viranomaisetkin sallivat, jopa pelkistä lomailusyistä.
Kyprokselle matkustaminen vaatii tällä hetkellä kaksi dokumenttia (normaalien matkustusasiakirjojen lisäksi)
- Rokotustodistus eli Digital Green Certificate ja/tai negatiivinen PCR-testitulos max. 48 h sitten otetusta testistä.
- Cyprus Flight Pass
Pelkällä rokotustodistuksella maahan pääsevät kaksi rokotetta saaneet, PCR-testi vaaditaan rokottamattomilta ja kertaalleen rokotetuilta.
Skannaa rokotetodistuksesi Kyproksen valtion sähköiseen järjestelmään 24-48 tuntia ennen matkaasi.
Toimi näin
- Luo tili Cyprus Flight Passin virallisilla sivuilla
- Täytä omat tietosi
- Skannaa todistuksesi
Flight Passia kysytään paitsi maahan saapuessa, myös esimerkiksi monien ruokakauppojen ovilla, joten sitä on syytä kantaa mukana kaikkialla. Kännykän näytöltä esittäminen siis riittää.
Kyproksella on maskipakko, niin sisällä kuin ulkona.
Maskitta hillumisesta voi saada neljänsadan euron sakot, jotka voidaan antaa paitsi matkailijalle itselleen, myös esimerkiksi kaupan kassalle, joka on päästänyt sinut putiikkiin ilman maskia.
Joskin maskien käyttö vaihteli alueittain paljonkin.
Pääkaupunki Nikosiassa maskeja käytettiin tunnollisesti, kun taas rantalomakohde Agia Napassa näki runsaastikin ihmisiä ilman.
Maskia on käytettävä luonnollisesti myös lennoilla ja lentokentillä, ainoana poikkeuksena naaman vilauttaminen passintarkastuksessa tai ruokaillessa.
Agia Napa lähinnä
Agia Napa on yksi niistä kohteista, joka tunnetaan brittinuorten bilepaikkana, joten normaalisti välttelisimme tätä rannoistaan tunnettua turistirysää.
Korona-aikana matkailijoita on vähän, joten käytimme tilaisuuden hyväksemme ja varasimme apartamentos-hotellin juurikin Agia Napasta.
Tällä lyhyellä reissulla emme lopulta hyödyntäneet keittiötä kuin maskien keittelyyn, jotta jäi riittävästi mahdollisuuksia kokea paikallisia kulinaristisia elämyksiä.
Uima-allas ja merinäköala olivat ne asiat, joita kaipasimme eniten vietettyämme viimeiset puolitoista vuotta miljoonakaupungin keskustassa lähinnä kotiimme lukittautuneina.
Tai no, kaipaan aina vuorille, mutta nyt patikointia ei ollut luvassa.
Poikkesimme kuitenkin päiväseltään Nikosiassa ja luonnollisesti maistelimme paikallisia ruokia ja kävimme viinitilakierroksella artikkeleitamme varten.
Kaiken muun ajan päätimme viettää allasalueella loikoillen.
Eipä sitä aikaa tosin kovin paljon jäänyt vajaan viikon mittaisella reissullamme.
Olimme varautuneet kokonaisvaltaiseen maskipakkoon (kotona Serbiassa se koskee ainoastaan sisätiloja ja ruuhkaisia ulkotiloja) ja naureskelleet ennalta, että tällä reissulla kuumaan ja aurinkoiseen kohteeseen emme hanki perinteisiä käänteisiä pandoja eli aurinkolasien aiheuttamia rusketusrajoja, vaan maskin rajat.
Helpotukseksemme hotellin uima-allasalueella maskien käyttämistä ei kuitenkaan vaadittu kuin henkilökunnalta.
Aurinkotuolit oli sijoiteltu niin, että turvavälejä oli helppo pitää ja kaikki pysyivätkin tiukasti omissa seurueissaan.
Valitettavasti tämä muiden ihmisten välttelemisen aika teki tästä myös ensimmäisen reissumme, jolla emme tutustuneet muihin matkustavaisiin.
Lähes kaikilta muilta matkoiltamme on jäänyt jopa elämänmittaisia ystävyyssuhteita ja olemme tavanneet monia ystäviämme uudelleen ympäri maailman.
Onneksi sentään työkuvioidemme kautta tutustuimme pariin mukavaan viini- ja ruokamatkailualan ihmiseen, joiden kanssa tulee varmasti pidettyä yhteyttä jatkossakin.
Pari muutakin reissua olemme jo toiveikkaina varanneet.
Kalenteria on kuitenkin tutkailtu tarkasti.
Viimeviikkoisen Kyproksen-matkan ja seuraavan reissumme väliin jää kaksi viikkoa, jotka vietämme kotona.
Karanteenimääräyksiä ei enää ole, mutta maalaisjärkeä saa käyttää.
Vaikka rokotettuja olemmekin, olisi mahdollista, että olisimme tuoneet viruksen mukanamme Kyprokselta, emmekä halua ottaa myöskään riskiä viedä virusta kotikulmiltamme muualle, joten reissujen välissä pysymme kotona ja kirjoittelemme näitä artikkeleitamme blogeihimme ja mediaan.
Myöhemmin tarinaa tulee Agia Napasta kohteena, sekä tietenkin tarinaa kyproslaisista ruuista ja juomista.
Vaikka et tällä hetkellä reissuun lähtisikään, voit taas nojatuolimatkailla kanssamme.
Stay tuned!
Tilaa tästä artikkelit suoraan sähköpostiisi ja pääset lukemaan ne tuoreina:
Paluuviite: Maalla, merellä ja ilmassa – 2021 kilometreinä - Please Be Seated for Takeoff
Paluuviite: Joogaleiri palaa Montenegroon - Please Be Seated for Takeoff
Paluuviite: 2021 vetävimmät postaukset (+ 1 floppi) - Please Be Seated for Takeoff
Paluuviite: Jaettu kaupunki Nikosia – ruokaa ja rajamuodollisuuksia - Please Be Seated for Takeoff
Euroopassa on nyt helppoa matkustaa kun on täysi rokotesatsi saatu. Itse tein juuri ex-tempore matkan Kuurinmaalle Latviaan joka oli erittäin mielenkiintoinen paikka. Latviassa piti käydä jo vuosi sitten mutta tällöin Suomessa korona luvut nousivat yli 16:sta, joka oli tällöin rajana Latviassa että joutuuko karanteeniin. Mutta nyt Latviassa ulkona ei oikeastaan kukaan pitänyt maskeja, ja mutta ravintoloissa pitää koronatodistus näyttää jos haluaa sisällä syödä. Katukuvassa ei maskeja sitten näkynyt ollenkaan. Maahan saapuessa ei kukaan kysellyt mitään eikä majoituksissa kysytty myöskään todistuksen perään. Aiemmin kesällä tein yhdellä rokotteella matkan Kreikkaan ja se oli aikamoista säätöä. Keväällä kävin PCR-testien “voimalla” Malediiveilla. Kyproksella rajoitukset ovat huomattavasti tiukemmat muuten kuin Latviassa.
Maakohtaiset erot ovat tosiaan suuria EU:n sisälläkin. Me oltiin viikko sitten Maltalla ja siellä ei rokotustodistuksia kyselty. Maahanpääsy vaatii sen, joten ei ole tarvetta kysellä sen jälkeen. Nyt ollaan just lähdössä Montenegroon katsomaan miltä tilanne siellä näyttää.
Meille muuten liikkuminen on vähän hankalampaa, kun kaikki EU-maat eivät hyväksy Serbian rokotustodistusta, vaikka meillä onkin EU:n hyväksymät rokotteet.
Onhan tämä reissaaminen nykyään aika säätämistä papereineen ja maskeineen, mutta pääasia että onnistuu taas jotenkin.
Oho, sinulle onkin kertynyt komea määrä maita! Me saimme lyhyellä varoitusajalla itsekin nyt toiset rokoteajat varattua (tai siis oikeammin siirrettyä aikaisemmaksi). Helpottaa periaatteessa matkustusta Euroopassa huomattavasti. Pian meillä alkaa olemaan vuosi edellisestä kerrasta ulkomailla.
Mahtavaa että saitte varattua/aikaistettua M&M!
Kyllä tässä kieltämättä jo reissujalkaa kutkuttaa. Tuonne Kyprokselle lähtökin tuntui epäuskottavalta siihen asti kun tuli kuulutus ”boarding completed”.
Oli ihan mahtavaa nähdä Välimeri!
Seuraavaksi lähdetäänkin käymään lyhyesti Suomessa. Ainakin lennot on varattuina…
Heh joo, parhaimmillaan tuli 15-20 maata vuodessa, mutta nyt on ollut hiljaiseloa, eikä uusia maita vuosiin senkään vertaa.
Joskus ajattelin käyväni kaikissa maissa, mutta jos nyt edes sen 100 saisi täyteen ja kaikki Euroopan maat.