Voiko verkostomarkkinoinnilla ansaita, voiko siitä saada oikeasti rahaa ja kuinka paljon se vaatii ajallista ja rahallista panostusta. Nämä ovat yleisimpiä kysymyksiä, jotka heräävät jokaiselle, joka harkitsee vm-bisnekseen lähtemistä.
Vastauksia vaan on tarjolla valitettavan vähän. Siispä lähden ottamaan selvää.
En usko verkostomarkkinoinnin olevan oikein millään tavoin passiivista tuloa, se markkinointi kun on kovaa työtä. Äärimmäisen harvassa lienevät ne, joiden koko myynti on automatisoitu niin pitkälle, että asiakkaat tilaavat säännöllisillä kuukausitilauksilla tuotepaketteja ilman että myyjän tarvitsee tehdä juuri mitään.
Paikkariippumattomaksi työksi verkostomarkkinointi sen sijaan voi sopia oikein hyvin, mikäli kumppaniyritys ei vaadi tuotteiden perille toimittamista tai kutsujen pitämistä.
Nostetaan heti alkuun kissa pöydälle.
Verkostomarkkinoinnin negatiiviset puolet
Ympäripyöreitä lupauksia muutaman satasen kuukausiansioista palkintomatkoihin ja vihjailuja upeista mahdollisuuksista. Huomattavasti vaikeampaa on löytää tietoa myyntikatteista ja -provisioista, toimintatavoista, myyntiodotuksista ja siitä kuinka paljon ajallista ja rahallista panostusta myyjältä vaaditaan.
Kun kysyt tarvitseeko omia ostoja tehdä, vastaus on usein “sinun täytyy tuntea tuote, jotta voit sitä myydä”. Tämä on taivaan tosi, mutta tätä markkinoinnin ja myynnin perusasiaa ei saisi käyttää peittelemään ostovaatimuksia. Sitä kuinka paljon omaa rahaa tulee käyttää voidakseen työskennellä partnerina.
Yksikään paperikonemyyjä ei osta itselleen omaa paperikonetta voidakseen kaupitella niitä. Tietotaito hankitaan koulutuksen kautta.
Tämä yleinen salamyhkäisyys, avoimuuden puute, katteettomat lupaukset ja ylihintaiset tuotteet ovat olleet itselleni esteenä verkostomarkkinoinnin tekemiseen.
Olen seurannut sivusta alan kehitystä 90-luvulta alkaen, eikä minulla ole itse verkostomarkkinointia vastaan yhtään mitään.
Sen sijaan olen ihmetellyt miksi niin monet yritykset edelleen rekrytoivat myyjiä vanhanaikaisin keinoin. Onneksi harvemmin enää törmää sellaisiin toimintamalleihin, jossa kutsutaan vanha kaveri kahville ja sitten tyrkytetään ties mitä mahtavaa mahdollisuutta.
Olen pohtinut nyt muutaman vuosikymmenen ajan verkostomarkkinointitoimintaan mukaan lähtemistä, välillä enemmän, välillä vähemmän aktiivisesti. Viime vuosien nomadielämässä aktiivisemmin.
Sopivan tuotevalikoiman ja asiallisen sopimuksen yhdistelmä on ollut varsin haastava löytää.
Omiin ehtoihini kuuluu se, etten järjestä kaverikutsuja, en toimita tuotepaketteja henkilökohtaisesti, enkä sitoudu tilaamaan tuotteita itselleni.
Minimalistina en myöskään halua myydä turhaa tavaraa.
Kuinka paljon verkostomarkkinoinnilla voi tienata passiivisia tuloja
Kerroin aiemmassa postauksessani testaavani erilaisia nomadeille sopivia ansaintakeinoja, myös verkostomarkkinointia. Nyt siis oli aika ottaa itseäni niskasta ja tehdä päätös. Valita yritys, jonka tuotteita lähden myymään.
Valitsen ainoastaan yhden yrityksen, koska pelkästään testaamisen vuoksi en rekisteröidy jälleenmyyjäksi yrityksille, joiden arvot eivät vastaa omiani tai joiden toimintamalleihin en voi sitoutua. Toisekseen vaatisi melkoisesti ajankäyttöä markkinoida useamman yrityksen tuotteita yhtäaikaa. Lisäksi teen myös affiliatemarkkinointia, joka sekin vaatii panostamista.
En ole tehnyt koskaan aiemmin verkostomarkkinointia, enkä aio tehdä sitä nytkään erityisen aktiivisesti, saati että rakentaisin siitä päätyön.
Se millaisia tuloksia mahdollisesti saavutan ei siis varmastikaan kuvaa sitä kuinka paljon verkostomarkkinoinnilla voi ansaita.
Toisaalta uskon aika monen verkostomarkkinointibisnekseen lähtevän tavoittelevankin vain muutaman satasen lisätuloja kenties muutaman tunnin viikottaisella työllä.
Ainakin tähän omaan hitaan elämän tavoitteluun kuuluu jo periaatteellisesti se, etten halua enää koskaan palata niihin järjettömiin työtuntimääriin, jollaisia olen aiemmin yrittäjänä tehnyt.
Se muutama tunti viikossa on kutakuinkin aika, jonka tähän voin käyttää.
Tulokseni antanevatkin realistisimman kuvan niille, joiden tavoite on vastaava.
Tämän lähtöpisteen tavoitteena on jakaa sinulle mahdollisimman realistista tietoa verkostomarkkinoinnista eli juuri niistä ansaintamahdollisuuksista.
Erinomaisen hyvä, jos se toisi vielä tulojakin, se kun mahdollistaa näiden blogijuttujen kirjoittamisen ilmaiseksi.
Aion siis raportoida omaa polkuani aivan alusta alkaen. Sitä kuinka paljon panostan aikaa verkostomarkkinoinnin tekemiseen, miten sitä teen, kuinka paljon ansaitsen (jos ollenkaan) ja kuinka paljon itse käytän itse tuotteiden ostamiseen.
Verkostomarkkinointiyrityksen valitsemisen perusteet
Sopivan yrityksen löytäminen on siis ollut itselleni suurin este aloittaa. Minimalistina en osta juuri mitään, joten vaikea olisi myös väittää muille, että juuri tämän tuotteen tarvitset.
Onhan meillä kaikilla toki omat ja erilaiset tarpeemme, mutta ymmärtänet mitä ajan takaa.
Toinen este on ollut juurikin tuo avoimuuden puute ja muut aiemmin mainitsemani seikat.
Eräs suomalainen yritys on viime aikoina mennyt markkinoinnissaan todella tyrkyttävälle linjalle. Heillä on myös selkeästi tavoitteena kerätä uusia asiakkaita lupaamalla mahdollisuutta ansaita myyjänä.
Monimutkaiseen pistejärjestelmään perehtyessäni havaitsin, että ns. bonuksia pääsee ansaitsemaan kunhan laittaa omaa rahaa sisään yli sata euroa kuussa.
Tämä ei vastaa käsitystäni lisätulojen hankkimisesta.
Yrittäjänä tiedän varsin hyvin, että menestyvän liiketoiminnan perustaminen vaatii myös taloudellista panostamista. Olen ottanut 150 000 markan lainan aloittaessani esikoisyritykseni täysin nollapääomalla. Sen lisäksi olen maksanut tilavuokria, eläkemaksuja, ohjelmistolisenssejä jne.
Miksi siis näen ongelmallisena panostaa satasen kuussa lähes riskittömään liiketoimintaan?
Siksi, että toisin kuin nämä vm-yritykset uskottelevat, kyse ei ole sinun tulonhankintaan liittyvistä kuluista. Se raha ei tule sinulle moninkertaisena takaisin. Siinä missä otin itse aikoinaan isot velat, minulla oli mahdollisuus saada rahalla ostettu kalusto tuottamaan yritykselleni liikevaihtoa.
Olin laatinut liiketoimintasuunnitelman huolella ja tehnyt laskelmat.
Verkostomarkkinointituotteiden ostaminen ei takaa sinulle yhtään myytyä tuotetta.
Olen nyt hyvin jyrkkä tässä, mutta koska tulen jakamaan omaa polkuani verkostomarkkinoinnin tekemisessä, haluan myös olla hyvin avoin ja rehellinen asian suhteen.
En voi myöskään luvata, että tekisin tätä innostuneesti pitkään.
Aloitan kokeilun ja raportoin matkasta. Jos koen heti alkuvaiheessa, etten halua tätä tehdä, et tule saamaan luettavaksesi näitä raportteja.
Toki myös kerron jos teen päätöksen lopettaa tai laitan asian tauolle. Eikä sitäkään tiedä jos innostunkin niin, että tästä tulee vahingossa päätyöni.
En kuitenkaan halua kerätä esimerkiksi vuoden ajan dataa tästä ja julkistaa tuloksia vasta sitten, vaan haluan, että pääset seuraamaan matkaani ja tuloksiani heti alusta alkaen. Nyt, kun minulla ei ole vielä hetkeäkään kokemusta aiheesta. Nyt kun en ole tehnyt vielä minkäänlaista markkinointisuunnitelmaa tai valinnut mainostamiani tuotteita.
Kumppaniyritykseni sen sijaan jo valitsin. Lähdetään siitä liikkeelle. Tai aloitetaanpa sittenkin tuotteista.
Sopivien tuotteiden valitseminen
Nyt päästään hauskaan vaiheeseen. Kerroin jo, että suurin este aloittamiselle on ollut löytää sopiva yritys ja sopivat tuotteet.
Olen joutunut käyttämään tässä poissulkevaa menetelmää.
Ja lopulta jäljelle ei ole milloinkaan jäänyt yhden yhtä yritystä.
Olen aloittanut valinnan alusta, vähän löyhemmillä kriteereillä. Jos etsin täydellistä, en aloita ikinä. Lopulta tein valintani todeten, että aina pääsee pois jos ei tunnu hyvältä.
Ehdin jo innostua eräästä mausteita myyvästä suomalaisyrityksestä. Se tuntui ruuasta ja ruokamatkailusta kirjoittavalle kulinaristille täydelliseltä kumppanilta.
Paitsi että tuotteet olisikin pitänyt toimittaa itse asiakkaille. Tai ei, niitä olisi voinut tilata myös suoraan verkkokaupasta, mutta tässä tapauksessa kumppanille ei olisi maksettu provisioita ollenkaan. Eli olisin tehnyt ilmaista markkinointia. Ei oikein toimiva ansaintalogiikka.
Lisäravinteet on yksi ryhmä, jota verkostobisneksestä löytyy paljon. Mutta minä kun puhun hitaan ja puhtaan ruuan puolesta. Olen sentään opetellut popsimaan muutamia vitamiineja viime aikoina. Ainakin aina muistaessani. Ei nyt kuitenkaan ala, jonka kokisin omakseni, vaikka tiettyjä tuotteita voisinkin suositella.
Kaikenlaista tavaraakin on tarjolla vaatteista kynttilöihin ja koriste-esineisiin. Niitä en minimalistina voi edes harkita.
Kosmetiikka, myös tämä on suuri ala verkostomarkkinoinnissa. Itse olin mieltänyt lajin aina meikeiksi ja ns. värikosmetiikaksi, joista en itse innostu ollenkaan.
Mutta sittenkin valitsin lopulta kosmetiikan.
Hiustenpesuun marseillesaippuan palanen, juhlapäivänä ripsiväriä, perusniveaa naamaan ja menoksi.
Mahtava lähtökohta kosmetiikan myynnille.
Tämä ei siis tule olemaan helppo rasti. Mutta ainakin voinee todeta, että jos minä onnistun, niin sitten tällä on oikeasti mahdollista tienata.
Miksi valitsin kosmetiikan
Minkä ihmeen takia siis valitsin lopulta sen kosmetiikan?
Olen sen tyylinen ihminen, että tykkään haastaa itseäni opettelemalla uusia asioita. Pyrin myös löytämään aloja, joista en tiedä entuudestaan juuri mitään ja sitten opiskelemaan aihetta.
Se värikosmetiikka ei kiinnosta pätkääkään, enkä toivottavasti joudu testailemaan kauden muotiväreissä hehkuvia luomivärejä. Onneksi kosmetiikasta löytyy myös hoitotuotteita. Paitsi…
Tiedän enemmän koneiden voiteluöljyistä kuin naamarasvoista.
Olen siinä mielessä onnekas, että olen perinyt hyvät geenit, enkä ole kärsinyt iho-ongelmista. En ole kokenut tarvetta ihonhoitotuotteille.
Ihoni on kuitenkin rutikuiva ja viime vuosina se on alkanut vaivata.
Kylmä ilma, tuuli, ilmansaasteet, Etelä-Euroopan kova vesi, kaikki näkyvät ja tuntuvat naamassa.
Viisi vuotta sitten, täyttäessäni 45 vuotta, äitini muistutti minua lempeästi, etten ole enää ihan nuori ja ihoa olisi hyvä hoitaa. Koska hän tuntee minut sattuneesta syystä varsin hyvin, osti hän minulle syntymäpäivälahjaksi kasvotuotteita.
Päätin asennoitua niiden käyttöön hemmotteluna, enkä välttämättömänä pahana. Sain otettua päivittäiseksi rutiinikseni ihon puhdistuksen ja kosteutuksen.
Muutaman viikon päästä havaitsin, että onpa muuten aika nastaa kun naamaa ei kutita ja kiristä. Ahaa, kyse ei olekaan vain ulkonäöstä, vaan hyvinvoinnista.
Sain päähäni perehtyä asiaan enemmänkin. Lainasin äidiltäni Virve Fredmanin kirjan korealaisesta ihonhoidosta. Tässä olisi nyt taas sellainen ihan uusi juttu, jota voisin opiskella nollapohjalta.
Sitten ne purnukat kuluivat loppuun. Olin vannonut itselleni ostavani uudet tilalle ja jatkavani hoitorutiinia. Mutta arvatkaapa vaan kuinka helppo aliostaja-minimalistin on vääntäytyä kauppaan.
Oli otettava toinen lähestymistapa.
Miten lähden liikkeelle
Mitä jos suhtautuisin tähän kuten muihinkin töihini: hankin tietoa, jotta voin jakaa sitä muille.
Ehkä on olemassa joku muukin, joka on yhtä ulalla ihonhoidosta? Ehkä jollekin on hyötyä, että testaan tuotteita ja kerron niistä?
Tulin myös luvanneeksi testata nomadeille ja muille etätöitä halajaville erilaisia sivutöitä ja ansaintamahdollisuuksia nettiyhteyden jakamisesta verkostomarkkinointiin, joten tässä sitä nyt ollaan. Opiskelemassa omatoimisesti kosmetiikan saloja ja hankkimassa kokemusasiantuntijuutta naamarasvoista ja verkostomarkkinoinnista.
Kun tiedän suuren intoni (not) kosmetiikkaa kohtaan, asetan pääpainon tälle verkostomarkkinointiin perehtymiselle ja siitä raportoimiselle.
Kerron miten homma etenee, miten ja minkä paljon teen myyntiä ja paljonko sillä ansaitsen.
En ajatellut alkaa tyrkyttää meikkipurkkeja teille täällä blogissa.
Laitan kuitenkin näihin raporttipostauksiin linkin sinne verkkokauppaani, jotta pääset tutustumaan siihen.
Toki saat oikein mielellään ostaakin kaupasta, arvostan kovasti tulojakin.
Jos taas haluat itse kokeilla tätä ansaintamuotoa, oikein mielelläni rekisteröin sinut myyjäksi.
Mutta en tule tätä mahdollisuutta tyrkyttämään, joten nykäise minua virtuaalisesti hihasta eli laita minulle viestiä, jos tämä kiinnostaa.
Voit tehdä sen halutessasi vaikkapa ihan tätä tarkoitusta varten perustamani Instagram-tilin kautta.
Tätäkin työtä tehdään muuten yrittäjän tai laskutuspalvelun kautta. Itselläni kun on jo valmiiksi yritys, tämä ei vaadi sen kummempia lisätoimia.
Niille, joilla ei yritystä ole, suosittelisin ensin laskuttamaan jonkin laskutuspalvelun kautta ja perustamaan yrityksen vasta jos tuloja tulee oikeasti merkittävästi.
En tarkoituksella käytä termiä kevytyrittäjä, koska sellaista ei lainsäädäntö tunne. Työ tehdään yrittäjän statuksella, ei palkansaajana.
Tämä vaatisi kuitenkin ihan erillisen jutun, joten ei mennä nyt syvemmälle aiheeseen.
Minkä yrityksen valitsin kumppanikseni
Mennään suoraan asiaan: Valitsin Oriflamen. Tutustuin yritykseen ensimmäisen kerran joskus silloin 90-luvulla. Sitä en muista olenko kokeillut heidän tuotteitaan ikinä, mutta perhepiirissänikin oli Oriflamen myyjä.
Tämä yritys on varmaan jo kaikille tuttu. Kiinnostavampaa onkin varmasti se miksi valitsin juuri Oriflamen kaikkien mahdollisten verkostomarkkinointiyritysten joukosta.
Listaan tähän syitä, ei missään järjestyksessä.
- Pohjoismainen yritys (ruotsalainen)
- Valikoimassa monen hintatason tuotteita
- Avoimuus
- Selkeä palkkiojärjestelmä
- Entuudestaan tuttu brändi
- Ei tyrkyttävää myyntiä edustajilta
- Oma verkkokauppa, jonka kautta myynti hoituu kokonaisuudessaan
- Tienata voi tuotemyynnillä, eikä vain muita mukaan värväämällä
Ajankäyttö, omat ostot & tulot
Tästä jutusta on tulossa taas pitkä kuin nälkävuosi, joten jätän palkkiokuviot ja muut yksityiskohdat seuraavaan raporttiini.
Otetaan tähän kuitenkin se mitä tähän mennessä on tapahtunut eli ajan- ja rahankäyttö. Tuloja ei luonnollisestikaan vielä ole.
Tämä tulee olemaan sitten seuraavien raporttien oleellisinta antia, kunhan nyt ensin pääsen alkuun.
Kirjoitin tämän postauksen melkein valmiiksi 7.2.
Tarkoituksenani oli julkaista ensin toinen juttu, missä kerron täysin passiivisten tulojen lähteistä. Yrityksen eli Oriflamen valittuani lähdinkin niin vauhdikkaasti liikkeelle verkostomarkkinoinnin kanssa, että jaan sittenkin tämän jutun ensin.
Lähinnä siksi, että saan raportoitua jo tähän ensimmäisten päivien tapahtumia ja ajankäyttöä heti tästä nollatilanteesta lähtien.
Näin pääsen vertailemaan kehitystä ajantasaisesti ja raportoimaan avoimesti kuinka nopeasti tuloja voi saada, jos voi. Samalla vältytään hähmäisiltä “yleensä ekan kuun aikana tienaa 300 euroa” -lupauksilta. Eli nyt katsotaan kuinka paljon voi tienata suhteessa käytettyihin tunteihin.
Pysy kuulolla, jos olet miettinyt itse verkostomarkkinointibisnekseen lähtemistä!
Ajankäyttö
Sopimuksien ja palkkioiden selvittäminen, viestiminen tutun partnerin kanssa.
Nämä olivat taustatöitä tehdessäni päätöstä siitä minkä yrityksen valitsen kumppanikseni.
Tämä työ tehdään kerran ja tällä monivuotisella harkinta-ajalla ja vatvomisella en osaa sanoa kuinka kauan tarkkaan ottaen käytin tähän aikaa.
Jos lasketaan puhtaasti se aika, mikä meni sopimuksien lukemiseen, palkkioihin perehtymiseen ja lisäkysymyksien esittämiseen jne, tähän kului noin tunti.
Ns. sponsorini hoiti rekisteröinnin puolestani ja kauppa avautui sen jälkeen automaattisesti. Tämä tapahtui 7. helmikuuta.
Uuden Instagram-tilin avasin 9.2. ja tein sinne muutaman julkaisun.
Että sinne vain katsomaan millaista myyntitekstiä kirjoittaa asiaan perehtymätön meikkikauppias.
Ei muuten ole ihan helppoa alalla, joka käyttää tyyliin miljardeja mainontaan ja jolla suunnilleen kaikki hehkutuslauseet on jo käytetty triljoonaan kertaan. Tästä tuleekin samalla copywritingin jatkokoulutus.
Eniten aikaa mennee tuotteisiin perehtymiseen. Tähän mennessä olen käyttänyt siihen 1,5 tuntia.
Kaikkiaan aikaa on kulunut noin kolme tuntia.
Ajankäyttö: 3 h
Omat ostot
Tulen valitsemaan itselleni muutaman tuotteen testattavaksi eli tekemään ostoja. Eli tähän menee myös jonkin verran rahaa.
Tämä ei siis ole millään tavoin pakollista, mutta pidän itse tärkeänä tutustua tuotteisiin.
Sinänsähän omilla kokemuksillani ei edes ole merkitystä, koska se mikä minulle sopii, ei sovi toisentyyppiselle iholle. Kun se naamarasvan hankinta on edessä joka tapauksessa, ostan luonnollisesti sen omasta verkkokaupastani. Tätä en siis ole vielä tehnyt.
Kuten moni muu, en silti halua sanoa, että ostaisinhan minä näitä tuotteita muutenkin.
Voi olla että ostaisin tai sitten poimisin marketista sen perusnivean. Siksi kirjaan näihin raportteihini myös omat ostoni Oriflamelta, vaikkei niihin mitään velvoitetta olekaan.
Rekisteröinti: 0 €. Mainitsen tämän erikseen, koska liityin maksuttoman kampanjan aikana (joka kestää 14.2. asti.)
Normaalisti myyjäksi eli brand partneriksi rekisteröityiminen maksaa 19 €, joka on siis kertamaksu.
Lisäksi maksetaan vuosittainen 10 € hallinnointipalkkio, jonka laskutusajankohtaa en vielä tiedä.
Ostot: 0 €
Tulot
Tämä postaus on nyt Instagramin lisäksi ensimmäinen paikka, mihin liitän tuoreen verkkokauppani linkin. Toisin sanoen se näkee nyt ensimmäisen kerran päivänvalon ja kerron asiasta ensimmäistä kertaa. Lähdemme siis liikkeelle täysin nollasta.
Voiko verkostomarkkinoinnilla ansaita, se nähdään pian.
Tällä hetkellä tuloja on kertynyt nolla euroa ja nolla senttiä.
Tulot: 0 €
P.s. Tilaa postaukset suoraan sähköpostiisi, niin näet miten homma etenee!
(Huom. tämä ei ole uutiskirjeen tilaus, saat tästä ainostaan tuoreet artikkelit automaattisesti.)
Täältä pääset tutustumaan kauppaani ja voit halutessasi rekisteröityä myös asiakkaaksi.
Jos haluat kokeilla myyntiä itse, suosittelen ottamaan minuun yhteyttä, koska niin kutsutun oman sponsorin tehtävänä on auttaa uutta tekijää alkuun.
Tässä vaiheessa en tosin osaa vielä kummemmin opastaa, mutta kerron vaikka tästäkin lisää myöhemmissä raporteissani. Muita tiimejä olen kyllä vetänyt ja sparraillut.