Lyhyesti: Ei.
En nyt puhu ekologisesta valveutuneisuudesta tai hyggeilystä ja matkailun lopettamisesta, vaan puhtaasti tästä pandemiatilanteesta.
Rajat ovat kiinni. (Onneksi olkoon heille, jotka siitä pitkään unelmoivat!)
Miksi moni silti ostaa yhä uusia lippuja toivoen, että ehkäpä jo se seuraava lento toteutuisi?
Kyllä, monella on kiire töihin tai kotiin, kenties hartaasti odotetulle unelmalomalle.
Omatkin työni ja sitä myöten tuloni ovat peruuntuneet tältä vuodelta matkustusrajoitusten ja ulkonaliikkumiskieltojen seurauksena, joten ymmärrän hyvin tuskan.
Fakta on kuitenkin se, että miljoonat ihmiset ympäri maailman odottavat oman lentonsa nousua, jonkin niistä maksetuista.
Lentolippujen korvaushakemukset
Mitä useampia lippuja ostetaan korvaamaan alkuperäisiä ja mitä enemmän korvaushakemuksia on käsiteltävänä, sitä pahempi ruuhka asiakaspalveluissa on.
Lentoyhtiöillä on sisässä noin kuuden miljardin Yhdysvaltain dollarin edestä korvaushakemuksia. Niitä ei yksinkertaisesti pystytä käsittelemään hetkessä, hyvä jos parissa kuukaudessa.
Omat rahansa turvaa parhaiten odottamalla alkuperäisen lennon statuksen muuttumista.
Perutun lipun tilalle saa korvaavan matkan – Sitten kun reitti taas aukeaa.
Kun normaalioloissa lennoista perutaan noin yksi prosentti, tällä hetkellä tilanne on matkustajaliikenteessä lähes päinvastainen.
Noin kahdeksankymmentä prosenttia koneista seisoo kentillä ja loput lentävät lähinnä rahtia.
Jos Lufthansa pysyy maassa, niin siellä pysyy myös Finnair, Qatar Airways, British Airways, Austrian Airlines, American, United, Qantas, Etihad… jne.
Kuin myös kaikki halpalentoyhtiöt, vaikka Ryanair yrittikin viimeiseen asti operoida reittinsä Bergamosta Lappeenrantaan.
Maltti on siis valttia.
You’re grounded!
Vaikka lipunmyynti olisi auki, se ei takaa, että lento todella nousisi ilmaan.
Vika ei ole lentoyhtiöiden.
Nyt odotellaan viranomaisten päätöksiä matkustusrajoituksista.
Jos maiden rajat ovat kiinni, ei lentojakaan voi toteuttaa.
Lentokentillä pitää ottaa huomioon nykyiset rajoitukset, sekä niiden nopeatkin muutokset.
Ennen kuin matkustajaliikenne sallitaan, pitää pohtia miten lennot saatetaan ja lähetetään matkaan niin, etteivät tuhannet matkustajat hengitä toistensa niskaan turvatarkastusjonoissa ja miten passintarkastusjonoissa ja lennoilla pidetään turvavälejä.
Sääntöjen pitää olla yhteneväiset kaikkialla maailmassa.
Tai vähintään niissä maissa, joiden välillä lennetään.
Tarvitaanko maskeja tai testejä?
Mitataanko kuumetta vai vaaditaanko verikokeita?
Riittääkö keskipenkin tyhjäksi jättäminen kun sama ilma kiertää koneessa?
Mitä tehdään niissä konetyypeissä, joiden penkkiriveillä on istunut tähänkin asti vain kaksi matkustajaa?
Pitääkö myös viidentoista tunnin kaukolennolla istua jatkuvasti maski naamalla eli nälkä kurnien vai voidaanko ruokailu järjestää jollakin tavalla?
Miten luovia pelisääntöjen kanssa, kun yhdet yhtiöt haluavat pitää kiinni turvallisuudesta ja ovat valmiita lennättämään koneita pienelläkin täyttöasteella, kun taas toiset ovat aivan eri linjoilla?
Siinä missä talousvaikeuksissa painiskeleva, konkurssiakin väläyttelevä Lufthansa on valmis pitämään keskipenkit tyhjinä, kutsuu Ryanairin toimitusjohtaja Michael O’Leary ideaa idioottimaiseksi.
Markkinointitempaus tai ei, samainen herra on aiemmin hekumoinut jopa koneiden seisomapaikoista, eikä Raiskin lennoilla ole tähänkään asti paikkanumeroita nähty.
Lisätään tähän kuvioon kansalliset pelisäännöt, niin päästään jyvälle kuinka monimutkaisessa tilanteessa liikennettä palautellaan.
Turvallisuusmääräykset pitävät koneet maassa
Eikä kyse ole ainoastaan matkustajamukavuudesta tai siihen liittyvistä säännöksistä.
Turvallisuusmääräysten vuoksi lentoyhtiöiden pitää järjestää uudelleenkoulutusta sekä lentäjille että matkustamohenkilökunnalle.
Ilman säännöllisiä lentotunteja ei ilmaan ole asiaa, etenkään matkustajien kanssa.
Moni lentäjäkin on pysynyt maassa jo kahden kuukauden ajan.
Pahimmillaan lomautuskuukausia voi tulla vielä useita lisää.
Lentosimulaattoreita ei ole tarjolla kaikissa maissa ja rajojen ollessa kiinni myös lentohenkilökunta kohtaa ongelmia yrittäessään päästä koulutuksiinsa.
747-koulutettu lentäjä ei voi hypätä A350:n puikkoihin.
Sekalaisella kalustolla lentävän yhtiön pitää tehdä päätöksiä millä koneilla lennetään ja löytää tarvittavat lentotunnit säilyttäneet tyyppikoulutetut lentäjät töihin.
Koneetkin täytyy huoltaa. Useamman kuukauden maassa seisseellä kalustolla ei lähdetä rahtaamaan väkeä ympäri maailman. Siitä pitää huolen ilmailualan lainsäädäntö ja hyvä niin.
Tällä hetkellä koneita viruu maissa noin 17 000 kipaletta, mikä on suunnilleen kaksi kolmasosaa maailman lentolaivaston kokonaismäärästä.
Osaa kalustosta on huollettu säännöllisesti ja myös lennätetty rahtiliikenteessä, mutta pidempään seisseitä ei niin vain ilmaan päästetä.
Kapasitetti kenties myös alenee kun rajoitusten pitkittyessä päätetään mahdollisesti romuttaa vanhempaa kalustoa. Strategisesti vähemmän tärkeät reitit jäävät lentämättä kaluston ja miehistön vajeessa.
Ja vaikka miehistö istuisi kiitoradoilla koneet käynnissä tuore tyyppikoulutus takataskussa, ei ilmaan päästä ennen kuin kohde suostuu ottamaan koneen vastaan.
Onko halpalentojen aikakausi ohi? Tuleeko lentämisestä taas kalliimpaa?
Se jää nähtäväksi, mutta jo maksamiesi lippujen korvauksia ei kannata odottaa ihan hetkessä. Jonossa on pari, siis parikymmentä miljoonaa, muutakin.
Rahojaan ei kannata tällä hetkellä tuhlata uusiin lippuihin, vaan jäädä rauhassa odottamaan tilanteen selkitymistä. Roger?
Kyllä me vielä matkustamme!
Matkustusrajoitusten – ja meillä Serbiassa myös ulkonaliikkumiskiellon – alkaessa pohdin koronan vaikutuksia matkustamiseen myös ekologiselta kannalta.
Paluuviite: Please Be Seated without Takeoff | Please Be Seated for Takeoff
Ihan totta. Muutamia matkoja on kyllä jo ennen koronaa loppuvuodelle varattuina (erilaisia aktiviteetteja jne.), mutta lennot ostamatta. Eikä kyllä aiota ostaakaan ennen kuin tilanne on selvempi. Itseäni tässä mietityttää vielä se, että mistähän sen tietää, tuleeko mahdollisen “toisen aallon” myötä tai muutoin tartuntojen lisääntyessä rajoitteita uudelleen käyttöön.
Meillä on myös ajatuksena odottaa matkojen kanssa loppuvuoteen ja tutustua nyt paremmin kotikulmiin.
Mitään varauksia ei myöskään tehdä, vaan eletään tilanteen mukaan. Eipähän sitten harmita, jos rajoitukset palaavat.
Uskon että kohtuuhintaisia lippuja saa myöhemmin aika viime tipassakin varaten.
Nytkin rajoitukset tulivat niin nopeasti, että oltiin vielä paria viikkoa aiemmin varaamassa lentoja just sille päivälle, jolloin rajat menivät kiinni.
Onneksi jäätiin miettimään, niin ei jääty jumiin mihinkään pariksi kuukaudeksi.
Ulkonaliikkumiskielto on huikean paljon helpompi kestää kotona, kun kaikenlaista puuhaa kuitenkin aina riittää. Tuli jopa istutettua kukkia terassille.
“Rajat ovat kiinni. (Onneksi olkoon heille, jotka siitä pitkään unelmoivat!)”
Ihan hyvä kirjoitus lentomatkailusta, mutta jokainen, joka sekoittaa nykyiset rajojen sulkemiset siihen, että monet meistä toivoisivat Suomen rajoille normaaleja rajatarkastuksia, joissa vaaditaan normaaleja matkustusasiakirjoja, ettemme saa vuosiksi riesaksemme elintasopakolaisia ja rikollisia, on joko vähän tyhmä tai ajaa poliittisia agendojaan rammalla keppihevosella. Tämän kirjoitti Perussuomalaisten kannattaja, joka on viimeiset 20 vuotta lomaillut ulkomailla kaikilla mantereilla, 5 – 7 kertaa vuodessa, yhteensä 2 – 3kk per vuosi ja ihailee USA:n rajatarkastuksia, jollaiset tarvittaisiin myös Suomen rajalle.
Kiitos kommentistasi! Osasin kyllä odottaa, ettei sarkasmia välttämättä tulkita oikein. Tuo kommenttini liittyikin lähinnä siihen, että rajavalvonnasta argumentoidaan virheellisin termein eli käyttämällä ilmaisua ”rajat kiinni”.
Kuten totesit, niin tosiasiassahan moni kannattaa rajavalvonnan lisäämistä. Valitettavasti jotkut myös kannattavat mallia, jossa suomalaisilla on oikeus matkustaa vapaasti, mutta Suomeen ei saisi tulla edes töiden perässä.
Silloin ei tosiasiallisesti kannateta rajojen sulkemista.
Vaikka itse olenkin suhteellisen vapaan liikkuvuuden kannattaja, niin mielestäni sinä olet tasapuolinen hyväksyessäsi rajatarkastukset myös omalta kohdaltasi matkustaessasi.
Itsehän olen ammattini puolesta useinkin pitkään kuultavana monilla rajoilla, eikä se ole erityisen nautinnollista. Matkustin myös vuosia noin 300 päivää vuodessa ja muutaman vuoden elin täysin nomadina. Siltikin kannatan suht vapaata liikkuvuutta ihan ideologisista syistä ja pidän harmillisena jos korona tuhoaa Schengenin ja EU:n perusperiaatteita.