Piskuisessa, vain 780 neliökilometrin kokoisessa maassa on peräti kaksi UNESCO:n maailmanperintökohdetta: Al-Muharraqin vanha helmenkalastusalue ja muutaman kilometrin päässä pääkaupunki Manamasta sijaitseva Bahrainin linnoitus, Qal’at Al-Bahrain.
Kun kävimme Bahrainissa suuntasimme Qal’at Al-Bahrainiin lähes ensi töiksemme.
Linnoituksen alueella on asuttu noin viisi tuhatta vuotta ja se mainitaan jo sumerilaisten kirjoituksissa. Ensimmäinen linnoitus alueelle rakennettiin kolme tuhatta vuotta sitten, nykyinen on alunperin 600-luvulta.
Persianlahdella sijaitseva Bahrain koostuu 33 luonnon muovaamasta ja 51 keinotekoisesta saaresta Saudi-Arabian ja Qatarin vieressä ja on suurimmaksi osaksi aavikkoa.
Näennäisestä vaatimattomuudestaan huolimatta se on silti ollut jo vuosituhansia haluttu asuinpaikka ja kiinnostanut kaukaisiakin valloittajia.
Pronssikaudella elettiin leveästi
Qal’at Al-Bahrainia ovat asuttaneet ja hallinneet useat kansat ja heimot, arabeista, kreikkalaisista ja berbereistä 1500-luvun portugalilaisiin.
Aleksanteri Suuren jälkeen maa oli pitkään hellenistinen ja yläluokka puhui kreikkaa.
Arkeologisia kerrostumia on kahdentoista metrin paksuudelta, joten ne ovat muodostaneet pienen kumpareen.
Portugalilaiset miehittivät Bahrainia 1521-1802. Qal’at Al-Bahrain tunnetaankin myös nimellä Portugalilaisten linnoitus.
Linnoituksen nykyinen ulkomuoto onkin pitkälti lusitaanien perua, mutta siinä on huomattavasti myös arabialaisia vaikutteita.
Ensimmäiset asukkaat kuuluivat kuitenkin Dilmunin kulttuurin edustajiin.
Tuon huomattavan pronssikautisen sivilisaation aikana Bahrain kuvattiin sumerilaisten Gilgameš-eepoksessa kuolemattomien maaksi ja paikaksi, jossa jumalat kohtaavat.
Qal’at Al-Bahrain ei nimestään huolimatta olekaan pelkkä linnoitus, vaan vuosituhantinen asuin- ja kauppapaikka, sekä satama.
Sen kadut ovat jo pronssikaudella olleet kaksitoista metriä leveät ja niiden varsilla oli käsityöläisten pajoja ja liikkeitä. Dilmunilaiset myös kalastivat ja kävivät vilkasta ulkomaankauppaa.
Uneliaita pöllöjä ja viileitä huoneita
Linnoitusalue on iso ja vaikuttava, peräti 15 hehtaaria kaikkiaan, joten sen koluamiseen kannattaa varata aikaa.
Linnoituksen portilla on museo, johon pääsee samalla pääsylipulla.
Meidän käydessämme linnoituksessa muita vierailijoita oli tuskin lainkaan.
Paikan rauha oli jopa sitä luokkaa, että erään tornihuoneen uumenista lehahti lentoon pöllö, jonka päiväunia tulimme ikävästi häiritsemään.
Linnoituksen kapeilla kujilla ja paksujen kiviseinien sisään jäävissä huoneissa oli kesäisen Bahrainin lähes neljänkymmenen asteen helteissä mukavan viileää ja vuosituhantinen historia muuttui käsin kosketeltavaksi.
Manaman modernien pilvenpiirtäjien lasiseinät näkyvät Qal’at Al-Bahrainiin asti ja kontrasti vanhan ja uuden välillä on häikäisevä.
Linnoituksen koluttuamme otimme taksin Manaman vanhankaupungin soukiin ja pääsimme tutustumaan myös lähihistoriaan kyläilemällä kodissa, joka on kuulunut saman perheen naisille usean sukupolven ajan.
Paluuviite: Manaman lintunaisten talo - Please Be Seated for Takeoff
Paluuviite: Pistelennoilla Bahrainiin – perinteitä, paahdetta ja persialaista ruokaa | Please be seated for takeoff