Amsterdam

Hollannin tapas borrelhapjes

Hollannin tapas borrelhapjes on baareissa ja urheilukatsomoissa nautittava pikkupurtava.
Se voi olla alkupala, mutta myös palanpainike trappistioluelle.
Espanjan tapakset lienevät kaikille tuttuja, mutta harvemmat tuntenevat alankomaalaiset tapat, borrelhapjes.
Lähdetäänpä maistelemaan muutamia tyypillisimpiä!

Amsterdam

Saavumme Etelä-Hollannin Tilburgista Amsterdamiin alkuillasta. Olemme suuren osan iltapäivää ennen lähtöämme junalle yrittäneet etsiä säällistä ja kohtuuhintaista majoitusta Hollannin pääkaupungista. Booking.comista löytyvät arviot edullisista hotelleista ja hostelleista kertovat paljon: ”Yhdellä sanalla kuvailtuna – rotankolo!”.

Päätämme siis satsata hieman laatuun ja löydämme Vondelparkin ja pienen kanavan laidalla sijaitsevan hotellin, joka on tehty vanhaan huvilaan. Parvekkeellinen huoneemme on suorastaan valtava. Museumpleinille on kävelymatka.
(Valitettavasti tämä hotelli ei toimi enää vuonna 2022.)

Majoituttuamme kello on jo paljon ja olemme hieman huolissamme siitä, ehdimmekö saada mistään illallista. Pelastukseksemme tulevat Hollannin tapakset, borrelhapjes.

Työporukoiden illanistujaisruoka kelpaa muillekin

Borrelen on hollantilainen tapa lähteä työkavereiden kanssa kaljoille ja genevereille työviikon jälkeen. Se on käsitteenä kuitenkin vähän laajempi kuin pelkät after works -juomat.

Borrelen on lupa tuulettaa kunnolla sen jälkeen, kun tiukan kalvinistisesti vietetty työviikko on ohi ja samalla se toimii liimana työyhteisön sisällä.
Olutta (tai viiniä) ja niiden kyytipoikana viinaa ei kuitenkaan juoda ilman ruokaa. Tässä kohdassa kuvaan, tai ennemminkin pöytään, astuvat borrelhapjes.

Hollannin tapas, Borrelhapjes, ei kuitenkaan ole vain työporukan illanistujaisten ilo. Koska niitä tarjoillaan pikkupurtavana baareissa, ne sopivat kaikille pikkunälkäisille ja saattavat pelastaa isomminkin ruokaa kaipaavan matkalaisen, kuten meidät. Borrelhapjes on myös urheilukatsomoiden ja erilaisten tapahtumien vakiopurtavaa.

Suosituin borrelhapjes on ehdottomasti bitterballen, pienet friteeratut lihapullat, joissa usein jauhelihan lisäksi on myös juustoa. Oheen tulee sinappia.

Mausteena saattaa olla muskottipähkinää, jonka käyttö juontaa juurensa Hollannin siirtomaana olleesta Indonesiasta. Siellä borrelhapjesia ja muita hollantilaisruokia on edelleen monien ravintoloiden ruokalistoilla. Jopa sellaisia, joita Hollannistakin on jo vaikea löytää.

Juhlapäivinä bitterballeneihin tökätään pystyyn minikokoisia Hollannin lippuja.

Hollannin tapas borrelhapjes
Bitterbollen
Hollannin tapas borrelhapjes
Myös ranskikset ovat holtsujen lempinaposteltavaa. Niitä voi ostaa kaikilta baarikaduilta.
Nautitaan majoneesin kera. Tässä ravintolaversiossa oli mukana myös lihapataa belgialaisittain.

Bitterballenit löytävät tiensä myös meidän illallislautasellemme, jonka nautimme sopivasti kohdalle osuneen ja borrelhapjesia mainostavan baarin terassilla. Mukaan saamme myös ison leivänmurikan, oliiveja ja juustoa.

Huuhdon aterian alas oluella, Tanja viinillä. Lämpölamput pitävät huolen siitä, että ruokailijat pysyvät lämpiminä ja sekä he että ruuat näyttävät kauniin karmiininpunaisilta.
Eivät bitterballenit suinkaan ainoita suosittuja hollantilaisia tapaksia ole, borrelhapjes-valikoima on laaja.

Suosituimmat Borrelhapjet

  1. kaassouflé
  2. mini-kroket
  3. loempias
  4. kaasloempias
  5. mini-frikendel
  6. kaas blokjes

Juusto on hollanniksi kaas ja koska maa on tunnettu juustoistaan (esim. Gouda, Edam), niitä löytyy myös borrelhapjeseista.

  1. Kaassouflé on juustolla täytetty, friteerattu pasteija. Nimensä mukaisesti sen täytteenä on juustoa ja sen mukana tarjotaan aavistuksen mausteista pähkinäkastiketta. Koska kaassouflé ei myöskään sisällä lihaa, se voidaan laskea hollantilaisittain lähes kasvisruoaksi. No, oikeasti Hollannissa syödään paljon kasviksia. Tuottaahan maatalousmaa niitä niin reilusti yli oman tarpeen, että loppuja pitää yrittää myydä muihin maihin.
  2. Mini-kroket on bitterballenin lähisukulainen. Sen ainekset ovat samoja, mutta mini-kroket on pitkulainen ja krokettiin verrattuna tietysti pienempi.
  3. Loempias lukeutuu niihin ruokiin, jotka ovat saapuneet hollantilaiseen keittiöön Indonesiasta. Se on käytännössä kevätkääryle, joka on usein täytetty kasviksilla. Täytteenä voi olla myös lihaa.
  4. Kaasloempias on nimensä mukaisesti juustolla täytetty loempias. Juusto on Goudaa ja mukana tulee chilikastiketta dippaamista varten.
  5. Mini-frikendel on makkaran tapainen, lievästi mausteinen lihapötkylä, joka on jälleen borrelhapjes-käyttöön sovitettu miniversio normaalista ruokalajista. Minifrikendelit ovat suosittu pubiruoka ja niiden päällä on paistettua sipulia ja curryketsuppia.
  6. Kaas blokjes ovat yksinkertaisesti juustokuutioita, Edamia tai Goudaa. Mukana voi tulla sinappia dippaamiseen.
hollantilainen omenapannukakku
cappuccino
hollantilainen vohveli

Siinä missä borrelhapjes on tapas-tyyliin aperitiivi tai juoman kanssa naposteltava pikkuruoka, välipalaksi makeasta pitävät hollantilaiset nauttivat usein ohuita pannukakkuja tai vohveleita. Niiden parina juodaan monesti kaakaojuoma Chocomelia, me valitsimme kahvin.

Friteeraaminen uppoaa kansaan

Yleensä borrelhapjes ovat siis uppopaistettuja eli friteerattuja. Kaas blokjes on poikkeus, juustoa ei sentään ole friteerattu.

Paitsi että melko suosittuja ovat kaasstengels, friteeratut juustosuikaleet. Hollantilainen ruoka on usein muutenkin friteerattua. Holtsuilla taitaa olla jokin geneettinen viehtymys friteeraamiseen, tai sitten joillain friteerauskattiloiden valmistajilla on ollut aikoinaan tosi hyvät myyntitykit.

Eipä sillä, oluen ja viinan kanssa tuhti ruoka sopii hyvin ja torjuu tiukkaa humaltumista, joka voisi työyhteisön lujittamisen sijaan toimia pahimmassa tapauksessa hieman päinvastoin. Pohjanmeren tuuletkin saavat väestön suosimaan melko raskaita ruokia ja mutkaton kansanluonne näkyy ruokakulttuurissakin.

Vaan kuten mainittu, borrelhapjes sisältää myös esimerkiksi oliiveja ja etenkin hollantilaisten muutenkin rakastamaa leipää, jotka tekevät siitä enemmän espanjalaisen tapas-valikoiman tyyppisen.

Hollannin tapas borrelhapjes
minttutee
Tanja minttuteellä Amsterdamissa

Schipholin lentokenttäkin tarjoaa hyvää ruokaa

Aamulla kirjaudumme ulos, jätämme matkatavarat säilytykseen hotelliin ja lähdemme vielä kaupungille.

Aamiaista pitää saada, joten pysähdymme Museumplainin kulmille terassille nauttimaan minttuteetä ja voileivät. – Tyypillisiä hollantilaisvälipaloja nämäkin. Aurinko porottaa jo lähes hellelukemissa.

Helteeseen tehoavat kylmät juomat, joita nautimme pienen kaupunkikierroksen jälkeen toisella terassilla. Tanja turvautuu piccolopullolliseen kylmää kuohuviiniä, minä olueeseen. Yleensä ei tule Heinekenia juotua, mutta kun firman pääkonttori on näköetäisyydellä, ajattelen sen olevan paikallaan.

Hollannin tapas borrelhapjes
Grand cafe Het Palais

Illallispaikkana toimii tällä kertaa Schipholin lentokenttä. Otamme sinne taksin hotellilta ja tunti lähdön jälkeen olemme jo läpi turvatarkastuksesta. Schiphol kuuluu heittämällä maailman parhaisiin lentokenttiin ja sieltä löytyy myös erinomaista ja varsin kohtuuhintaista ravintolatarjontaa.

Tällä kertaa emme syö borrelhapjesiakin tarjoilevassa Grand Café Het Paleisissa, vanhan ja sittemmin puretun amsterdamilaisravintolan loistavassa kopiossa.
Olemme löytäneet Schipholilta myös hyvän hampurilaisravintolan, jossa myös piipahtelemme Damin välilaskuilla.

Mikään tusinahampurilaisketjupaikka se ei ole. Isot ja laadukkaat hampurilaiset maksavat noin kympin ja ne tarjoillaan posliinilautasilta. Jos haluaa purilaisensa oheen oluen sijaan mieluummin viinin, voi sen valita sangen laadukkaalta listalta.
Damin kentällä ei tarvitse tyytyä Burger Kingiin.

Hollannin tapas borrelhapjes
Hollannin tapas borrelhapjes
Hollannin tapas borrelhapjes

Saattaisit pitää myös näistä postauksistamme

Eri maiden tapas-tapoja:

Amsterdam polkupyörä

Tilaa tuoreet artikkelit suoraan sähköpostiisi tästä:

2 ajatusta aiheesta “Hollannin tapas borrelhapjes”

  1. Itse kuulun henkilöihin, jolle tapakset tosiaan ovat tuttuja, mutta borrelhapjes oli täysin vieras käsite. Kiinnostaisi ilman muuta maistaa. En todennäköisesti tule ihan vähään aikaan Hollantiin matkustamaan, mutta Schipholin lentokentällä tulee todennäköisesti vaihdettua konetta. Täytyy pitää tuo Grand Café Het Paleis mielessä eikä nuo burgeritkaan hassummalta näytä!

    1. Please Be Seated for Takeoff

      Kiva kuulla, että tässä tuli uutta kokeneellekin matkailijalle! Schiphol on kyllä Euroopan kenttien ykkönen. Hevitravelleriaikoina lensin sitä kautta jopa toistakymmentä kertaa vuodessa. Het Paleisin ruuat ovat ihan jees, mutta erityisen hieno on sen arkkitehtuuri, ei mitään ihan perus lentokenttäkahviloiden tyyliä.

Leave a reply

Scroll to Top